Kongen på haugen

Begavet sludder kan vel være den rette betegnelsen på det Fredrik Skavlan driver med på fredagskveldene.

Uten å dele ut ei eneste krone i premie, er han på vei mot en million seere.

Seertallet var på over 700000 i gjennomsnitt i fjor høst, og det steg til 879000 sist fredag. Det er imponerende, eller helt sinnssykt, som den veltalende «fredagskongen» selv uttrykker det i et avisintervju.

Flere hundre tusen seere slår på fjernsynsapparatet når «Først og sist med Fredrik Skavlan» starter, og det må være et godt tegn i tida: Får TV-titterne sjansen, velger vi kvalitetsunderholdning.

Det kan dessuten virke som det evinnelige pengemaset i fjernsynet er i ferd med å dele nasjonen i to. I redsel for å bli overfalt av lottotall og snikksnakk om restskatt og gjeld, venter mange av oss med slå på TV-en før vi er sikre på å slippe unna den slags.

Ser vi Dagsrevyen på fredager, risikerer vi å få det idiotiske spillet «Kjempeflax» på kjøpet før vi finner av-knappen. I TV2 bruker de en hel kveldstime på Arve Juritzen og hans gledesløse millionærdrømmer.

Holder kjeft

Men det går altså an å lage fjernsyn om annet enn penger uten at det blir stusslig og trist av den grunn, og derfor er vi gjerne på plass foran skjermen når Fredrik Skavlan melder seg.

I motsetning til flere av sine yrkesbrødre og søstre er han så trygg på seg sjøl at han vet å holde kjeft når det trengs - kanskje den viktigste egenskapen hos en programleder.

En som aldri har lukket munnen, er fotballspilleren Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, som i går var første gjest i Skavlans program. Mini vil gjerne bli TV-programleder selv, og hvorfor det?

- Det ser så kult ut, du sitter jo bare der og jabber med folk, svarte Mini og avslørte hvor langt fram det er før han kan bli en god programleder.

Grillkongen

Kanskje kan Mini bli en liten TV-prins, hvis han jobber med saken.

En annen TV-konge er Hank Hill - King of the Hill, eller Grillkongen, som han kalles, i mislykket norsk oversettelse. Serien er tidligere vist på NRK2, og den går for tida på storbykanalen Metropol, på barne-TV-tidspunkt kl. 18.00.

Ingen må likevel tro at dette er noe for femåringen i huset. «King of the Hill» er intelligent underholdning for voksne. Liker du fredagskongen Skavlan, bør du også bli kjent med kongen på haugen, Hank Hill.