Kongen tråkket dragen på tærne

LIJIANG (Dagbladet): Her står kong Harald ved Jadedragens fot. Fjellet viste seg fra sin beste side da kongeparet spiste lunsj i det fri, 3300 meter over havet. På en stor eng ved foten av Himalaya ble de kongelige ønsket velkommen av kinesiske minoritetsgrupper med sang og dans.

Flere av minoritetsgruppene hadde vandret åtte kilometer over fjellene for å rekke en buss som skulle plukke dem opp klokka sju i går morges, mens andre hadde kommet over fjellet til hest. Alle ville ha et glimt av de kongelige fra Norge som er blitt varmt mottatt i Kina.

Fra enga har man en mektig utsikt mot det 5500 meter høye fjellet, der det reiser seg mot himmelen.

Det var duket for piknik i det fri med tepper og medbrakt mat. Fra tidlig om morgenen hadde hotellpersonale fra Lijiang i Sørvest-Kina brakt mat og drikke til fjells. Til tross for norsk ønske om måtehold slo det kinesiske vertskapet på stortromma med viner og avec.

Det går mange sagn omkring det høye fjellet med evig snø på toppen. Tidligere var det kjent som kjærlighetsfjellet, men nå går det under det dystrere navnet «kjærlighetsselvmordsfjellet». Navnet skyldes at Naxi-folket tradisjonelt giftet seg av kjærlighet, men dette ble endret i 1723 - ifølge lokale historikere. Da skal Qing-dynastiet ha presset Naxi-folket til å følge Confucius' lover, noe som innebar arrangerte ekteskap.

Sagnet sier at forelskede par av Naxi-folket tok seg opp på «kjærlighetsselvmordsfjellet» om natta for å feste og elske, før de tok sitt eget liv ved soloppgang.
Statsbesøket i Kina ble avsluttet i Lijiang, og i går kveld kom kongeparet til den kinesiske spesialadministrerte regionen, Hongkong.

MEKTIG NATUR: Jadedragens snøfjell ligger helt i utkanten av Himalaya, og dragen viste seg fra sin beste side da kongeparet spiste piknik i 3300 meters høyde over havet.