OPPRYDDING: Noen av demonstrantene er med på å rydde opp og vaske plassen rundt Demokratimonumentet i Bangkok. Ikke noen opptøyer når kongen fyller 86 år torsdag. Spørsmålet er om krisa er over. Foto: REUTERS / Scanpix / Dylan Martinez
OPPRYDDING: Noen av demonstrantene er med på å rydde opp og vaske plassen rundt Demokratimonumentet i Bangkok. Ikke noen opptøyer når kongen fyller 86 år torsdag. Spørsmålet er om krisa er over. Foto: REUTERS / Scanpix / Dylan MartinezVis mer

Kongens fred over Bangkok

Freden er tilbake i Bankoks gater, de militære utelukker kupp og statsminister Yingluck Shinawatra kan ha lykkes i å ta kampviljen fra sine motstandere.

Kommentar

Er oppstanden over eller er det bare en pause, en våpenhvile? Svaret kommer fredag, når landet er ferdig med å feire fødselsdagen til kong Bhumibol Adulyadej torsdag. Kongen nærmest forgudes av mange, ikke minst av de kongetro motstanderne av statsministeren. Men i år kom hans fødselsdag i veien for hans opprørske tilhengere.

Mange av dem deltok i stedet i arbeidet med å rydde opp og vaske området rundt Demokratimonumentet i Bangkok. Der skal kongens 86-årsdag feires.

Ei mindre gruppe på to-tre tusen demonstranter stormet politiets hovedkvarter igjen i dag, onsdag, men kom seg ikke gjennom de innerste sperringene og ga opp ved middagstid. Politiet avfeide dette som litt feiring og oppvisning av makt.

Disse konservative opprørerne kalles gjerne «gulskjorter» etter de samme politiske kreftenes oppstand i 2008, da de lammet store deler av Bangkok og stengte byens to flyplasser, kledd i gule skjorter.

Deres motstandere, «rødskjortene», samlet seg samtidig for å sørge over sine tre døde fra søndag. De ble drept under ennå ikke avklarte omstendigheter natt til søndag på Rajamangala nasjonalstadion, hvor tilhengerne av statsminister Yingluck hadde samlet seg, men var omringet av motstandere.

«Lenge leve Hans Majestet Kongen!» står det sammen med bilde av den aldrende monarken rundt om i hovedstaden og på avisenes førstesider. Utenfor politiets hovedkvarter ropte både politifolk og demonstranter «Lenge leve kongen!» Det kan nok ikke bli så veldig lenge, ville medisinske kilder advare. Og mange er de som frykter hva som kan skje når han går bort.

Ikke minst statsminister Yingluck, som de gule mener er kongefiendtlig, kan istemme et «Lenge leve kongen!». Ved å først åpne de offentlige bygningene for demonstrantene utenfor, deriblant også Regjeringshuset hvor hun har kontor, la hun en demper på spenningene i hovedstaden, og hennes motstandere kunne feire en billig «seier». Samtidig reiste hun sørover til kongen i badebyen Hua Hin for å forberede hans fødselsdag.  De kongetro fant det klokest å ikke fornærme majesteten med videre bråk.

De militære har ikke latt seg lokke inn i striden av de gule. Sjefene for de tre våpengreinene hadde et møte i dag hvor de la fram deres vurdering av tilstanden i landet.

- Alle er enige om at de militære styrkene ikke vil spille noen ledende rolle i denne situasjonen. Det kommer ikke til å bli noe kupp. Vi tror at spenningene er i ferd med å avta og at alt om kort tid vil vende tilbake til det normale, sa sjefen for sjøforsvaret, admiral Narong Pipathanasai.  

Hvis admiralen har rett, så har de gule med tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban i spissen lidd nederlag. Han gikk av som parlamentariker for det opposisjonelle Demokratpartiet for å lede demonstrantene. Han har ikke fått til et «folkekupp», som han varslet. Nå har han forklart hva han mener med et «folkeråd», som skulle overta regjeringsmakta. Dette skulle sammensettes av «anstendige folk» utpekt av kongen, det vil de monarkistiske rådgiverne ved hoffet.

Men Suthep vakte ingen utbredt begeistring med forslaget. Han avslørte snarere de konservatives avmakt. De vil ikke ha nyvalg fordi de vet at de ville tape for «rødskjortene» og statsministeren.

Suthep gir seg likevel ikke.

- Vil vil gjenoppta vår kamp 6. desember. Vi vil begynne ved soloppgang og vi vil kjempe hver dag til vi får seier, sa han i en tale til sine tilhengere.

- Etter kongens bursdag vil vi fortsette å sloss til vi når vårt mål og Thailand er kvitt Thaksin-regimet, uttalte han til nyhetsbyrået AFP.

«Thaksin-regimet» vil si «rødskjortene» som flokket seg rundt tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet av de militære i et kupp i 2006. Han er bror av nåværende statsminister Yingluck.

Spørsmålet er hvor mange kamvillige som stiller opp for Suthep når sola står opp fredag.

Fremdeles okkuperer noen hundre av de gule finansdepartementet, men statsrådene fortsetter sitt arbeid nesten som vanlig. Yingluck hadde i dag, onsdag, et møte med sine økonomiske statsråder på statsministerens kontor i Regjeringshuset, hvor demonstrantene kortvarig slapp inn tirsdag og fikk feire «seieren».

De drøftet en plan for å nøre opp under investeringer, skape arbeidsplasser og gjenopprette tillit til økonomien. Tiltakene vil bli kunngjort like før eller etter nyttår «som gave til det thailandske folket», het det etterpå.

Både børsen i Bangkok og den nasjonale valutaen bath steg i dag, et tegn på at markedet tror det verste er over.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.