Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kongens klare tale

Ingress

Meninger

Ytringsfrihet, mobbing og solidaritet var de sentrale temaene i kong Haralds nyttårstale. Tradisjonen tro tok kongen for seg viktige samfunnsspørsmål på en fordomsfri og personlig måte. En rød tråd i mange av hans taler opp gjennom åra har vært toleranse, omsorg og fellesskap, både nasjonalt og internasjonalt, og han har ikke vært redd for å ta opp temaer som også er politisk betent, som når han har snakket om rasisme og nasjonal sjåvinisme. I år var det særlig hans klare tale om å vise medfølelse med mennesker som kommer hit i håp om et bedre liv og med dem som lider andre steder i verden, som gjorde inntrykk.

«Deres skjebne veies på vår vekt. Det er et stort moralsk ansvar. Vi trenger ikke å miste oss selv, vår sjel og våre goder selv om vi møter andre med varme og raushet. Snarere tvert imot», sa kongen. Det må tolkes som en hilsen til dem som mener innvandring truer norsk kultur og velferdsstatens bærekraft, og når formaningen kommer fra kongerikets overhode, er det lov å håpe at budskapet synker inn. Kongen trakk også fram klimautfordringen og pekte blant annet på ekstremværet vi har opplevd også her i landet. Det er heldigvis ikke veldig kontroversielt i våre dager, men kan bidra til å sikre oppslutning om klimatiltak i bredere lag av befolkningen.

Å tale etter kongen er ingen enkel oppgave. Det er ikke til å unngå at de to nyttårstalene blir målt mot hverandre, og paradoksalt nok har ofte kongens tale framstått som den mest politiske. Etter en overraskende bratt høst benyttet Erna Solberg sjansen til å forklare regjeringens prosjekt nærmere. Hun snakket enda en gang om behovet for å «ruste Norge» og skape nye næringer nå som oljeaktiviteten har passert toppen. Solberg mener omstillingen er en gyllen anledning til å gjøre norsk økonomi og næringsliv grønnere, blant annet gjennom bruk av ny teknologi. Norske utslipp må også ned, uavhengig av høstens klimatoppmøte.

Statsministeren voktet seg vel for å love en ny månelanding slik hennes forgjenger brant seg på i en av sine nyttårstaler, men det forplikter likevel når hun vektlegger klimaarbeidet som et av det nye årets viktigste oppgaver. Da får vi håpe at Høyres regjeringspartner også vil fatte større interesse for temaet i året som kommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media