KOMMENTARER

Kongens kupp

Kongefamilien kan smile. I statsbudsjettet foreslås en hemmelig, privat lønnsøkning.

PRIVAT/OFFENTLIG: Jan Tore Sanner roter til skillet mellom kongefamiliens privatøkonomi og den øvrige ved slottet. Foto: Det kongelige hoff Jørgen Gomnæs / NTB scanpix
PRIVAT/OFFENTLIG: Jan Tore Sanner roter til skillet mellom kongefamiliens privatøkonomi og den øvrige ved slottet. Foto: Det kongelige hoff Jørgen Gomnæs / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var ingen overraskelse, men det gjør ikke saken noe bedre. Kongens mann, kommunalminister Jan Tore Sanner, har med et pennestrøk i statsbudsjettet forsøkt å hvitvaske kongefamiliens bruk av offentlige midler til private eiendommer. De dreier seg om millioner av kroner over de siste femten årene.

Det er Stortinget som bevilger pengene til slottet, og de to hovedpostene har siden 2002 hatt et skarpt skille: apanasjen skal gå til å dekke konge- og kronprinsparets private utgifter og drift og vedlikehold av deres private eiendommer. Bevilgningen til hoffet skal betale for drift av organisasjonen og kongelige oppgaver, samt drift og vedlikehold av de statlige eiendommene som kongen har disposisjonsrett over.

Slottet har rett og slett sett bort fra dette, og brukt lønnsmidler fra hoffet til å drifte og vedlikeholde de private eiendommene. Slik har overføringene til kongefamiliens privatøkonomi vært langt større enn det som har framkommet i budsjettene.

Kongefamilien har en privatøkonomi. Skillet i bevilgningene over statsbudsjettet var laget slik for å ta hensyn til dette. Sanner har nå rotet dette til. Han kunne valgt flere måter å gjøre dette på, og har valgt den som er aller gunstigst for slottet. I forslaget til statsbudsjett får hoffet nå ansvaret for «drift og mindre vedlikehold» av de private eiendommene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer