Du leser nå Dagbladet Pluss

Kongens nei – var det slik?

Du slurver ikke med fakta om aprildagene 1940. Da får du «sannhetsministeriet» etter deg.

FIKSJON: «I den nye filmen «Konges nei» spilles kong Haakon av danske Jesper Christensen.
FIKSJON: «I den nye filmen «Konges nei» spilles kong Haakon av danske Jesper Christensen.Vis mer

Filmen «Kongens nei», som ble vist i Slottsparken onsdag, griper, fordi den forteller en tvers igjennom menneskelig historie. En gammel mann, så inderlig glad i små barn, vil helst være hjemme, men jages på flukt av krigens gru. Fienden forfølger ham, verre og verre, og når bombeflyene til sist stryker over ham og mitraljøsene spiller opp, kryper han sammen i snøen for å overleve. Men han tar samtidig en liten gutt som likner på hans egen sønnesønn, i armene, for å beskytte den kommende slekt mot nazismens ondskap.

Det er rørende. Og den danske skuespilleren Jesper Christensen, som gestalterer kongen, er så god som noen kan vente i rollen.

Men er det riktig? Var kong Haakon slik? Og fremfor alt: var hans rolle i aprildagene 1940 så viktig som filmen påstår – at han reddet landet fra Hitlers garn?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.