Oscar 2016

«Kongens nei» blir Norges Oscar-håp

Danket ut «Pyromanen» og «Welcome to Norway».

OSCAR-KANDIDAT: «Kongens nei» er Norges kandidat til å bli beste ikke-engelskspråklige film. Video: Paradox Film Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk filminstitutt kunngjør onsdag at det er «Kongens nei» som blir innstilt som Norges kandidat til kategorien «beste ikke-engelskspråklige film».

«Kongens nei», om de dramatiske vårdagene i 1940 da Tyskland invaderte Norge, er regissert av Erik Poppe, med Anders Baasmo Christiansen, Jesper Christensen og Tuva Novotny i hovedrollene. Filmen har ikke norsk premiere før om noen dager, nærmere bestemt 23. september.

«Pyromanen» og «Welcome to Norway» var de to andre kandidatene på kortlisten.

Så gjenstår det å se om Norges kandidat ender opp som en av de nominerte når det såkalte Oscar-akademiet skal bestemme seg. De endelige nominasjonene offentliggjøres 24. januar neste år, og selve Oscar-utdelingen går av stabelen 26. februar.

Forrige norske film som nådde helt opp til endelig Oscar-nominasjon var «Kon-Tiki» i 2012.

Ingen norsk film har noensinne stukket av med selve prisen for beste ikke-engelskspråklige film, selv om den norske dokumentaren om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar for beste dokumentar i 1951.

Norske Torill Kove har også tatt hjem pris for beste animerte kortfilm, for «Den danske dikteren» i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer