Erik Poppes «Kongens nei» solgt til USA

«Kongens nei» klar for USA: Rettighetene solgt til amerikansk filmselskap

Kommer på kino i USA i august. 

«Kongens nei» Video: Paradox Film Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rettighetene til den norske kinosuksessen «Kongens nei» er solgt til USA.

«Kongens nei», som i engelskspråklige land har fått navnet «The King's Choice», vil ha premiere på kino i USA i løpet av august, melder Variety.

Det er det amerikanske filmselskapet Samuel Goldwyn som har kjøpt rettighetene til å spille den norske filmen i Nord-Amerika.

- «Kongens nei» illustrerer hvordan menneskers mot kan stå imot press fra tyranniet. Dette avgjørende øyeblikket i historien har gått nærmest ubemerket hen, men det er virkelig inspirerende og episk, sier Peter Goldwyn, som er sjef for Samuel Golwyn Film.

Mest besøkte film

«Kongens nei» ble årets mest besøkte kinofilm på norske kinoer, med godt over 700.000 besøkende.

Filmen skildrer de dramatiske døgnene i april 1940, da tyskerne seiler gjennom Drøbaksundet og innover Oslofjorden for å invadere Norge.

Da invasjonen er et faktum, blir Norges Kong Haakon stilt overfor et umulig valg: å overgi seg til tyskernes makt, eller døden.

HOLDT TALE: Kronprins Haakon talte til de frammøtte for en førpremiere av filmen Kongens Nei i sammenheng med kongeparets 25-årsjubileum. Video: NTB Scanpix Vis mer

Med tyske fly og soldater i hælene, blir kongefamilien nødt til å flykte. Mens kronprinsesse Märtha reiser til Sverige med barna, blir Kong Haakon og kronprins Olav igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgn på flukt, bestemmer kong Haakon seg endelig for at han nekter å kapitulere - selv om det betyr at både han, familien og andre, uskyldige nordmenn risikerer å bøte med livet om de havner i tyskernes klør.

Kong Haakon og kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen.

Erik Poppe har regissert filmen, som ifølge filmdatabasen IMDB har vunnet to internasjonale priser, samt en nominasjon.

Var Norges Oscar-håp

Den kom også tett på en Oscar-nominasjon for «Beste utenlandske film», da den havnet på en såkalt «kortliste» sammen med ni andre kandidater.

Da de endelige nominasjonene ble offentliggjort, var det imidlertid klart at «Kongens nei» likevel ikke var en av dem.

Det gjenstår å se om det amerikanske publikum blir like begeistret for filmen som det norske. Ifølge Dagbladets anmelder er filmen bygget etter preferanser som treffer best hos det norske publikum.

- Den beste måten å forstå denne filmen er nemlig ikke som et drama om krig og fred, men en blockbuster bygget etter særnorske spesifikasjoner. Ambisjonene og virkemidlene er de samme, men der amerikanerne liker glamorøse filmstjerner, store eksplosjoner og pirrende romanser, foretrekker vi nordmenn kongehus, andre verdenskrig og trofaste gjenfortellinger av nasjonale myter, skriver Kielland i sin anmeldelse av filmen.

I Sverige fikk «Kongens nei» blandet kritikk. Svenska Dagbladet ga filmen terningkast fem, og kalte den «storslagen», og Dagens nyheter roste filmen for fantastisk skuespillere, mens SVT kalte filmen «nok en norsk fedrelandshylling».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer