Konger av twang

Verdens beste countryband.

CD: Hardtarbeidende The Sadies fra Canada er en alt. countryentusiasts våte drøm, med ekspertise innen alt fra disiplinert bluegrassplukking og stilfullt balladeri til twangy psykedelia, surf og outlaw-garasjerock, og eventyrlige evner til å blande alt sammen til sømløs, men grensesprengende countrymusikk. Denne gangen er de attpåtil produsert av Gary Louris fra Jayhawks, som om deres backingarbeider for Neko Case, Andre Williams og Jon Langford ikke gir nok bonuspoeng fra før.

35 minutter lange og snaddertettpakkede «New Seasons» er den reelle oppfølgeren til den nesten like fine «Favourite Colours» fra 2004, hvor de velkledde brødrene Travis og Dallas Good (for noen navn!) etablerte en av sine spesialdistanser: å pepre sine råeste countryrockeksersiser med lynraske Telecaster-løp à la Clarence Whites Byrds-arbeider. Dette arbeidet videreføres på den heseblesende «What’s Left Behind», et ypperlig eksempel på svaien, harmoniene, klangen og temperaturen som kjennetegner Sadies-uttrykket. Louris løfter også nivået på de rolige låtene fra produsentstolen, og gir Good-brødrenes nasale vokalharmonier en varm glød på sanger som «Never Again» og «Sunset to Dawn» – sistnevnte en slags Gram Parsons-ballade badet i tremolo, twang og orgel. «Ann Leigh» begynner også i ballademodus, men galopperer inn i en sandsky som Calexico på en Lee Hazelwood-trip. Bortsett fra ørkenpreget og at den er ganske kjapp, ville «A Simple Apparition» på sin side ikke gjort seg bort på en av de første Soundtrack Of Our Lives-skivene.

Så får man heller bruke tiden herfra og til plateåret skal oppsummeres på å finne ut om The Sadies’ retroslagside og mangel på genuint nybrott er det som står i veien for den sjette prikken på terningen. Ei plate av dette kaliberet – med tilsvarende låter, tilsvarende sjangerelastisitet og tilsvarende instrumentferdigheter – ville trolig blitt sertifisert som klassiker hvis den hadde kommet ut en gang mellom høsten 1967 og vinteren 1973. Den blir ikke veldig mye dårligere av at det står 2007 på omslaget.