Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Konger er spennende, men det er de små tingene i hverdagen som jeg tror er mest relevant for folk

Haddy Njie (34) bruker seg selv som eksempel i jakten på nordmannen.

PREMIEREKLAR: Programleder, journalist og musiker, Haddy Njie, har i kveld premiere på sitt nye program, «Jakten på Norge», der hun reiser rundt i landet på jakt etter hva som er norsk. Foto: Christian Roth Christensen
PREMIEREKLAR: Programleder, journalist og musiker, Haddy Njie, har i kveld premiere på sitt nye program, «Jakten på Norge», der hun reiser rundt i landet på jakt etter hva som er norsk. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

(Dagbladet): - I serien er det lite snakk om konger og statsministere. Utgangspunktet er hvem vi er i dag og hvordan vi ble sånn, sier Haddy Njie.

I tv-programmet «Jakten på Norge», som har premiere på NRK i kveld, reiser hun land og strand rundt med med-programleder Per Sinding-Larsen. Nå, 200 år etter grunnloven ble underskrevet, forsøker de å finne svar på hva som har skjedd med oss nordmenn siden den gang.

- Vi nøster tilbake og ser hva som har skjedd som kan forklare hvorfor vi har blitt som vi har blitt, sier Njie.

Egen familie
Programlederne går gjennom temaer som makt, likestilling og heltedyrking. Likevel mener Njie at det mest oppsiktsvekkende ved serien for hennes del var å lære om reisen nordmenn har vært gjennom de siste 200 åra.

- Utgangspunktet vårt er jo folks vanlige liv i dag kontra i 1814. Da hadde vi mange av de samme utfordringene som verdens mest fattige land har i dag. Høy barnedødlighet, sykdommer, dårlig infrastruktur, analfabetisme og store klasseforskjeller, sier programlederen.

Hun bruker sin egen familie som eksempel på hvordan nordmenn reiste fra gårdene og inn til byene for å skaffe arbeid. Deretter går turen videre fra arbeid, via utdannelse til det samfunnet mange kjenner seg igjen i i dag.

- Konger er spennende, men det er små tingene i hverdagen som jeg tror er mest relevant for folk. Ta Grünerløkka. Mine tippoldeforeldre kom til Oslo, og har bodd på Oslo Øst siden. Rett her borte bodde moren min og tre generasjoner i en liten etromsleilighet. I dag bor et par uten barn i samme leilighet som det bodde tre familier, sier hun.

Innvandring
Njie har også fått hjelp av moren sin til å utforske sin egen slektshistorie.

BRUKER FAMILIEHISTORIEN: I programmet bruker Njie sin egen historie. Moren hennes er oppvokst på Oslos østkant, og faren kom fra Gambia på 70-tallet. Foto: Christian Roth Christensen
BRUKER FAMILIEHISTORIEN: I programmet bruker Njie sin egen historie. Moren hennes er oppvokst på Oslos østkant, og faren kom fra Gambia på 70-tallet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Vi har gått rundt i gatene på Grunerløkka, og hun har vist meg hvor hun bodde. Selv bor jeg rett ved Sofienbergparken som da hun vokste opp var gravlund. Nå er den full av engangsgriller og djembe-trommer

I løpet av programserien tar de også opp både ut- og innvandring i Norge.

- Jeg representerer veien fra husmenn til øvre middelklasse. Men jeg representerer også innvandringen. Pappa kom hit fra Gambia tidlig på 70-tallet før innvandringsstoppen. Han bygde seg opp ved å jobbe, spare og sende penger hjem fra han var veldig ung til han nå har barn som er norske.

Hun forteller at det å komme til Norge som innvandrer var veldig forskjellig på 70-tallet enn det det er i dag.

- Pappa sier at hele Norge lukta melk på 70-tallet. Det tror jeg ikke det gjør lenger. Vi har forandra oss mye bare siden da.

Grunnlovens far
I løpet av åtte programmer treffer hun folk med historier om Norge. Enten det er amerikautvandrere fra Flisa, finansfolk som gikk under da børsen kollapset i 1987 eller folk som var med da det norske oljeeventyret begynte på 60-tallet.

Med seg har hun den svenske kulturjournalisten Per Sindig-Larsen.

REISER RUNDT: I programmet, som har premiere i kveld, har Njie med seg den svenske kulturjournalisten Per Sindig-Larsen. Han er direkte etterkommer av grunnlovens far, Christian Magnus Falsen. Foto: NRK
REISER RUNDT: I programmet, som har premiere i kveld, har Njie med seg den svenske kulturjournalisten Per Sindig-Larsen. Han er direkte etterkommer av grunnlovens far, Christian Magnus Falsen. Foto: NRK Vis mer

- Per har minst tre kvalifikasjoner som er nyttige i denne sammenhengen. For det første er han en veldig god journalist, og en kjent kulturjournalist i Sverige. Han har et vennlig utenfra-blikk på Norge og har hytte her. For det tredje er han grunnlovens far, Christian Magnus Falsens, direkte etterkommer, sier programlederen.