Konger i Danmark

Kaizers Orchestra går mot en tett uke i Danmark. I går startet de med å ta København.

KØBENAHAVN (Dagbladet): Kaizer-gutta er ikke lengre bare et rykte i Danmark. Ikke en billett var å oppdrive til konserten i Vega i København i går kveld. Og trøkket fra 1500 publikummere i byens største rockebule var bare starten på ei tøff arbeidsuke i Danmark.

I kveld og i morgen spiller de i Århus, og deretter er det konserter i Esbjerg, Vordingborg og Fredericia. Monsteropptredenen fra Roskilde tidligere i sommer er for lengst blitt lagt merke til.

Eventyrbedrift

For nok en gang står Kaizers for en liten eventyrbedrift. Det startet forsiktig tidligere i år ved at de via bekjentskaper fikk musikken ut i radioen. Deretter var det en representant fra Roskilde som så de spille i en klesbutikk (!) under Bylarm i Kristiansand, og da var veien kort til den gule scenen under Roskilde-festivalen. I midten av august gjorde de så en miniturné i Danmark, og nå er det utsolgte hus hele uka. Låten «Mann Mot Mann» er denne uka nummer to på den sentrale radiolista Det Elektriske Barometer, rett bak Håkan Hellström.

- Det er sinnssykt gøy. Vi hadde tenkt at vi skulle bli det i Danmark som vi en gang hadde trodd vi skulle bli i Norge, nemlig et kultband. Men i stedet opplever vi det Morten Abel aldri har gjort - å slå gjennom i utlandet, sier Janove Ottesen og Geir Zahl.

- Et urinstinkt

Når man er norsk og i tillegg har en så krøkkete dialekt som jærbuene, skulle det i utgangspunktet ikke være lett å slå seg opp utenfor våre egne grenser. Men kaizerne opplever det annerledes.

- Vårt budskap bæres gjennom musikken. Det vokale er musikk. Ei dansk jente skrev til vår hjemmeside at hun hadde lest tekstene først etter at hun hadde vært på konsert, og det ga henne en ekstra dimensjon. Publikum forsto ikke dialekten vår i Norge heller. Poenget er at vi spiller på et urinstinkt som har en generell appell. Det kan like gjerne slå til i England og USA også. Det er ingenting som lyder «Norge» ved vår musikk.

De lærde strides fortsatt om det er nummer to- eller nummer tre plata som er så vanskelig for et band. Men det er ingen tvil om at Kaizers Orchestra har litt å leve opp til ved neste plateslipp.

«Ompa til du dør» har solgt i 85000 i Norge. Oppfølgeren kommer i februar og er blitt skrevet og spilt inn i løpet av de siste seks månedene. Med andre ord mens turnéhysteriet i Norge var på topp.

- Den nye plata tar vi veldig alvorlig. Vi har lyst til å bevise at vi kan lage en ny, god plate som vi er jævla fornøyd med selv. Det kan være at det er noen kritikere som er ute for å ta oss. Når den dagen kommer, vil vi ha ryggen fri - og vite at vi selv står inne for det vi har gjort. Kaizers Orchestra er ikke noe blaff.

PÅ TUR: Kaizers Orchestra før konserten i Vega i København i går. Jon Kaizer, Helge Kaizer, Geir Kaizer, Janove Kaizer, Rune Kaizer og Terje Kaizer spilte for 1500 mennesker. Nå legger de ut på en ukelang turné i Danmark.