NORSK DRAMA: «Mordene i Kongo» kommer på kino 26. oktober, og har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene. Video: Nordisk Film Distribusjon Vis mer

«Mordene i Kongo»

Kongo-filmen: Slik framstilles drapet

«Mordene i Kongo» hadde førpremiere tirsdag. Les Dagbladets oversikt over drapsnatta: Film opp mot virkelighet.

Filmen «Mordene i Kongo» som har premiere fredag, om virksomheten, rettssaken og fangenskapet til de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland, også kalt Kongo-saken, er basert på årelang og dyp research av den mest omtalte, uoppløste drapssaken med tilknytning til Norge det siste tiåret.

OBS! Denne saken inneholder informasjon om biter av handlingen i «Mordene i Kongo».

Filmskapere og skuespillere har gjennomgående hevdet at de legger seg så tett opp til sannheten som det er mulig å komme, og fortalt om unik kildetilgang. I den forbindelse var det knyttet forventninger til om de har kommet fram til, eller tar stilling til, hvem som drepte kongoleseren Abedi Kasongo 5. mai 2009.

PORTRETTERES: Tjostolv Moland (Tobias Santelmann), Joshua French (Aksel Hennie) og sjåføren Abedi Kasongo (Patrick Madise) i en scene fra filmen. Kasongo ble drept 5. mai 2009. Foto: Friland Film
PORTRETTERES: Tjostolv Moland (Tobias Santelmann), Joshua French (Aksel Hennie) og sjåføren Abedi Kasongo (Patrick Madise) i en scene fra filmen. Kasongo ble drept 5. mai 2009. Foto: Friland Film Vis mer

Tirsdag kveld var det duket for festpremiere på spillefilmen på Colosseum kino i Oslo. Under visningen kom det fram at det ikke er bestemte påstander om én enkelt drapsmann, eller én enkelt versjon av hvordan drapshandlingen skjedde, i filmen.

Filmskaperne viser drapet tre ganger på forskjellige måter og med forskjellige gjerningspersoner i fokus i hver scene, noe som er ment til å åpne for tolkning hos publikum, får Dagbladet opplyst. Filmens tre tolkninger, er: At Moland skyter sjåføren, at det kommer skudd fra jungelen som tar livet av Kasongo og en tvetydig scene hvor French, spilt av Aksel Hennie, står med en pistol rettet mot bilvinduet, men ingen skudd avfyres.

Les Dagbladets gjennomgang av teoriene og forklaringene som har versert rundt drapskvelden opp gjennom åra lenger ned i saken, samt en tidslinje for tida i forkant av den fatale natta, og hva French forteller under sin pågående foredragsturné.

- Sannhet i filmen

Forrige uke, da skuespillere Aksel Hennie og Tobias Santelmann gjestet talkshowet «Lindmo», pratet de om drapshandling og gjerningsmann. Hennie antydet at filmskaperne har funnet fram til det de mener er sannheten om det som fortsatt offentlig framstår som en drapsgåte.

HVEM SKJØT: Tobias Santelmann og Aksel Hennie gjester «Lindmo» på NRK, hvor de forteller om filmen «Mordene i Kongo». Video: NRK Vis mer Vis mer

- Målet med researchen vi gjorde, målet med all gravingen vi gjorde, var å komme så dypt som mulig i forhold til hele saken. Ikke bare hvem som skjøt og hvordan det skuddet oppsto. Men hvis vi snakker om selve skuddet og drapshandlingen, så finnes den sannheten i filmen, ja, sa Hennie til Lindmo.

Det har kommet flere forklaringer og versjoner av hendelsen i jungelen i Kongo 5. mai 2009 og fra de involverte i tre rettssaker som fulgte fram til juni 2010.

Reise, biltur og på rømmen

2007: Moland og etter hvert French oppretter base i hovedstaden Kampala i Kongos naboland Uganda. Det skjer etter at ingen av dem får forlenget engasjement som soldater i Telemark bataljon i det norske forsvaret.

Begge drar ut i verden med sine ID-kort fra Forsvaret, påført årstallene 2016 og 2017. Det tar kongolesisk rett seinere som bevis for at de fortsatt er i tjeneste for det norske forsvaret - og er spioner.

De har flere sikkerhetsoppdrag, i grenselandet til definisjonen av leiesoldater. Blant annet jobber de for et koreansk selskap, som har skarpladd personell om bord i skip langs Somalia-kysten for å holde pirater unna.

27. april 2009: Søker og får innvilget turistvisum til Kongo i landets ambassade i nabohovedstaden Kampala.

29. april: Passerer grensen inn i Kongo.

2. mai: Ankommer Kongos nest største by Kisangani (tidligere Stanleyville). Tar inn på hotell.

5. mai: Drar fra Kisangani i retning Uganda med innleid sjåfør med en Toyota pickup. Motorsykkelen deres har stoppet. Fem menn drar av gårde: sjåføren, Moland og French i førerhuset, to lokale passasjerer og motorsykkelen på lasteplanen. Moland og French betaler halvparten av avtalt transportpris 400 dollar før avreise.

Ifølge tiltalen setter French seg på lasteplanet med de to kongoleserne etter 20 kilometer.

20-21-tiden samme kveld: Det er mørkt, bilen tar en stopp etter 109 kilometer for en tissepause og strekke på beina. Moland og French går ut. Så langt er nordmennene og kongolesisk påtalemyndighet enige.

Etter ca. 10 minutter: Moland og French i retten: Fire-fem skudd inn i bilen mens de fortsatt står ute.

French til Dagbladet under den tredje rettssaken i mai 2010:

- Det må ha vært noen landeveisrøvere i veikanten eller skudd fra passasjerene på planet.

De to vitnene bak og påtalemyndigheten:

- Moland skjøt og drepte sjåføren fra kloss hold mens han satt bak rattet. Først hoppet han inn i bilen og ropte «Get out!» til sjåføren tre-fire-fem ganger.

Bildet Dagbladet så framlagt i rettssaken av den døde sjåførens hode, viste av skuddet traff på høyre side.

De to passasjerene rømmer inn i jungelen.

9. mai: French blir arrestert.

11. mai: Tjostolv Moland melder seg.

Blodbildet

Der Moland tilsynelatende smiler og tørker blod fra sjåførsetet med døra åpen.

Tatt av Joshua French, etter egen forklaring tre timer etter at sjåføren døde. Funnet av politiet i Kongo i hans mobilkamera og fra avsendt mail. French har hele tiden sagt at bildet har vært en belastning for saken deres, seinest på foredragsturneen, som startet på Nøtterøy 15. oktober. Der fortalte han at sjåføren ble skutt av ukjente utenfor bilen. Han gjentok at bildet ble tatt for å vise i ettertid at sjåføren ble skutt ute. Blodflekkene på døra og under setet skulle ifølge French være bevis for det.

OMSTRIDT BILDE: Tjostolv Moland tørker blod fra førersetet til Abedi Kasongo. Foto: Privat
OMSTRIDT BILDE: Tjostolv Moland tørker blod fra førersetet til Abedi Kasongo. Foto: Privat Vis mer

Hva gjorde de der?

Ulike forklaringer.

French og Moland i en av rettssakene: - Vi skulle se på et område der Tjostolv hadde lagd turistplaner.

Uforløst utspørring fra aktoratet under den tredje rettssaken:

- De skulle på jobbintervju som sikkerhetsvakter ved en gruve inne i jungelen. De fikk dårlig tid da motorsykkelen stoppet. Derfor måtte de leie sjåfør med Toyota pickupen.

French i NRK-podkast våren 2018: - Vi var på etterretningsoppdrag.

Dette punktet var droppet på foredragsstarten forrige uke.

French i ferskt foredrag: - Vi hadde oppdrag for en rebellgruppe i den urolige østlige delen av Kongo. Lederen der hadde stukket av med pengene. Vi hadde med 10 000 dollar til en informant i Kisangani. For sikkerhets skylde gravde vi ned pengene underveis til Kisangani.

- Skulle rane banker

Oktober 2009: Politiet i Uganda presenterer omfattende etterforskningsmateriale for Dagbladet, med dokumenter og annet innhold fra Tjostolv Molands jobb-pc.

Under navnet «Operation Decisive Action» hadde Moland ifølge ugandisk politi detaljerte planer allerede i 2008 for bankran i lykkejegerbyen Kisangani, med blant annet piler på bilder til den kongolesiske sentralbankens filial og Banque de Belgique.

I dokumentene som politiet la fram, hadde Moland pseudonymet Mike Callan og French kodenavnet John Hunt, slik noen ID-skilt viste i beslagene etter arrestasjonene.

En rutinert brite, som ifølge politiet var inkludert i planene, men røk uklar med nordmennene, hevdet i et annet intervju at den skjebnesvangre bilturen 5. mai 2009 nettopp var en test av ransplanen.