Kongs-dattera

Lisa Marie Presley er datteren til kongen av rock'n'roll. Hadde hun vært hovedpersonen i et norsk folkeeventyr, ville menn som Michael Jackson og Nicolas Cage kappet om å spille rollen som Per og Pål. Men hun lot seg ikke målbinde, og nå kommer hun med sin første CD.

- Vi har allerede kontrakten klar for den nye Presley-sangeren, forsikret den legendariske Elvis-manageren Tom Parker spøkefullt første gang Elvis og Priscilla Presley viste fram datteren Lisa Marie for pressen. Det skjedde like etter at hun ble født 1. februar 1968 (på dagen ni måneder etter at mamma og pappa giftet seg). Nå er både Elvis og «oberst» Parker døde, men Lisa Marie lever. I dag utgis hennes første CD, «To Whom It May Concern», i Norge.

- Dette er meg. Denne plata er meg. Hver sang er meg. Dere skal få se hvem jeg virkelig er, og ikke hva tabloidene skriver, eller hva hvem som helst sier om meg, forteller hun selv om plata.

DA LISA MARIE PRESLEY BLE født, var Elvis så nervøs at hans egen bestemor måtte minne ham om at det var Priscilla, ikke han, som skulle føde. Priscilla på sin side insisterte på å sminke seg med et dobbelt lag falske øyenvipper før hun lot seg kjøre til sykehus etter at vannet var gått hjemme på Graceland. På sykehuset satt Elvis og bet negler, sammen med tolv venner. Utenfor sykehuset sto en politipatrulje i fire dager - betalt av Elvis - for å holde vakt.

- Oh man, she's too much, sa Elvis første gang han så babyen, som hadde svart hår, akkurat som det fargete håret til mamma og pappa. «Hun er perfekt,» kommenterte moren, som iførte seg en rosa minikjole og lot håret sette opp av en innleid frisør før hun møtte pressen og fansen utenfor sykehuset i Memphis. «Hun er et lite mirakel,» sa Elvis, akkurat som en hvilken som helst far. Etter fødselen sluttet han å ligge med sin kone, men han ble altoppslukende opptatt av Lisa Marie. Problemet var at han ikke riktig visste hvordan han skulle være far i praksis.

HAN LOT SNEKKERE BRUKE halvannet år på å installere et barnerom, der ungen sov i en rund seng dekket av minkpels, kjent som «hamburgersenga». Han kjøpte en ponni til henne, og en golfbil merket Lisa Marie, som hun fartet rundt på eiendommen med. Iblant kjørte hun ut på gata også, til fortvilelse for dem som skulle passe på henne. Det gjorde ikke Elvis. Derimot ga han henne ekte smykker, han leide et helt tivoli til henne alene, og han oppkalte sitt private jetfly etter henne. Med tårer i øynene fortalte han henne hvor høyt han elsket henne. Da Lisa Marie var fire år, satt hun i salen og så sin far på konsert i Long Beach i California.

- Min lille datter er blant publikum. Hun er rett der nede. Jeg tilegner dette showet henne. Dette er første gang hun ser faren sin dumme seg ut for 14 000 mennesker, sa Elvis.

MEN DET BLE IKKE DEN SISTE. Rett som det var, ble Lisa Marie fraktet til Las Vegas, der faren stadig introduserte henne. «Reis deg opp, Lisa. Det er nok. Sitt ned, Lisa.» Eller: «Hun får jo mer applaus enn bandet, mann, det må jeg si...Jeg vil gjerne synge en sang for Lisa. Dette er «The First Time I Ever Saw Her Face».» Da Lisa en gang reiste seg så fort opp at kjolen ble hengende altfor høyt oppe på magen, sa Elvis: «Trekk ned kjolen, Lisa. Trekk ned kjolen før du spretter opp på den måten, unge dame ...»

Lisa Marie fikk ris av Elvis etter at hun hadde tegnet på en silkesofa. Men han ba straks Priscilla forsikre seg om at datteren ikke ville bli bitter på ham av den grunn. Lisa Marie bodde vekselvis i Los Angeles og Memphis - også etter at foreldrene ble separert i 1972. Men det hendte Priscilla ikke sendte Lisa Marie til Elvis fordi hun mente han var litt for ofte i pilleskapet.

- Slapp av, mor, sa Elvis. - Jeg vil se Lisa vokse opp. Jeg vil se de små babyene hennes. Jeg skal leve til jeg blir en gammel, gammel mann.

Da Elvis skjønte at to av livvaktene hans var i gang med skandaleboka «Elvis - What happened?», var han først og fremst bekymret for Lisa. «Hva skal hun tro om faren sin når alt dette blir kjent?»

I AUGUST 1977 VAR LISA MARIE på Graceland. Straks etter at Elvis var funnet død på toalettet sitt, styrtet hun inn baderomsdøra der hun traff Elvis' venninne, Ginger Alden.

- Hva er det som feiler pappaen min? spurte hun.

- Ikke noe, honey. Det går nok bra, lød svaret.

Noen ropte: - Ginger, få henne ut herfra! Nå!

- Men jeg vil vite hva som er galt med pappaen min.

- Ikke noe, sweetheart.

- Jo det er noe galt, og jeg vil finne ut hva, sa Lisa Marie. Hun forlot rommet, med en filledokke i hånda. Hun tok telefonen og ringte til en annen Elvis-venninne, Linda Thompson.

- Faren min er død, utbrøt hun. - Og det er ingen som vet det!

SÅ VAR PRINSESSEN ALENE med mamma. Og hun vokste. Hun fikk rusproblemer i tenåra, men overvant dem gjennom et scientologiprogram. Da hun var 20 traff hun den første prinsen, musikeren Danny Keoug, som hun fikk to sønner med før hun skilte seg seks år seinere.

Bare tre uker etter skilsmissen giftet hun seg med Michael Jackson og ble skilt knappe to år seinere. Allerede som sjuåring hadde hun møtt den ti år eldre Jackson backstage på en Jackson Five-konsert. Det var lenge før Jackson - i motsetning til Elvis, den hvite sangeren som sang som en svart mann - forsøkte å forvandle seg til en svart sanger med et hvitt utseende. Etter knappe to år som gift ble de skilt. Som 30-åring overtok hun Elvis-imperiet som enearving. I fjor dukket den tredje prinsen opp. Ekteskapet med Nicolas Cage varte i to og en halv måned.

SOM PRINSESSER FLEST er Lisa Marie opptatt av veldedighet. Hun har opprettet et veldedighetsfond i sin fars navn. Hennes kampsaker er analfabetisme, hjemløshet og bruk av amfetaminproduktet Ritalin på barn med såkalt ADHD-diagnose. Lisa Marie deltar stadig på kongresser mot denne behandlingen, som hun kaller «legalisert neddoping» av mellom seks og åtte millioner barn i USA.

En tøff dame, som har figurert på coveret av Vogue utstaffert som sin far og utenpå en fancy bok om sminke i rollen som Marilyn Monroe. Hun har også latt seg fotografere i eksklusive reklamekampanjer for sin avdøde venn Gianni Versace og for smykkekongen Cartier.

I pappas ånd? Neppe. Hennes karriere er på mange måter den motsatte. Hun har begynt på toppen. Men om sin far sier hun at han bør «beundres evig» fordi han reiste seg fra «en beskjeden begynnelse, og når virkeliggjørelsen av hans drømmer overgikk alt han hadde forestilt seg, ga han andre håp...Min far glemte aldri hva det ville si å ønske, å trenge og kunne klare seg uten. Han brukte mesteparten av livet på å bringe lykke til andre. Hans plass i vår musikk- og kulturhistorie, og i så mange hjerter, vil alltid være sikret.»

Sin fars datter - til siste strofe.

Les anmeldelsen her

DATTERA TIL ELVIS: Lisa Marie sammen med pappa, to år gammel. I 1997 fikk hun lagd en video, der hun synger duett sammen med sin far. Låten? «Don't cry, daddy», selvfølgelig.
NICOLAS CAGE: Skuespiller, Elvis-etterlikner i flere filmer - og Lisa Maries ektemann en stakket stund.