FESTIVALÅPNER: Tidligere festivalsjef, nå leder for Norsk jazzforum, Tore Flesjø i paradeaksjon med tamburin under den tradisjonelle åpningsparaden i Kongsberg. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERG
FESTIVALÅPNER: Tidligere festivalsjef, nå leder for Norsk jazzforum, Tore Flesjø i paradeaksjon med tamburin under den tradisjonelle åpningsparaden i Kongsberg. FOTO: BJØRN-OWE HOLMBERGVis mer

Kongsberg jazzjubilerer

Kongsberg Jazzfestival går struttende av selvtillit inn i 50-årsjubileet med 50-timers jamsession, billettrekord og fornyede sponsoravtaler.

KONGSBERG (Dagbladet): - Hallo Kongsberg! Hallo jazzelskere! Dette er et helt spesielt år....

Festivalåpner Tore Flesjø tok sats og svingte seg til retoriske høyder da han erklærte den 50. Kongsberg Jazzfestival for åpnet i  ettermiddag.

Jazz-Kvart'en
Den tidligere festivalsjefen og nåværende lederen for Norsk jazzforum kan sin by- og jazzhistorie. I åpningstalen, framført i friluft på Kirketorget, slo han fast at ikke bare ville Kongsbergs grunnlegger, kong Christian 4., ha vært jazzdigger, han ville også ha vært Kongsberg Jazzfestivals høye beskytter om han ikke var blitt revet bort allerede i 1648.

Som seg hør og bør benyttet Flesjø også talen til å plassere jazzfestivalen i Kongsberg-samfunnet, og var påpasselig med å takke alle som har vært med på den store festivaldugnaden gjennom et halvt århundre.

Jam-maraton
Jubileumsfestivalen tjuvstartet klokka 12 i formiddag da et lokalt jam-lag dro i gang en 50 timer lang jubileumsjam i et mobilt Naust som for anledningen troner ved østenden av bybrua.

«Things ain't what they used to be» åpnet betimelig nok maratonsession'en, tett fulgt av «Watermelon Man».

Jam-sjef Eirik Havnes (25) kunne fortelle at han har ei vaktliste på 23 musikere som bokstavelig talt skal holde tonen helt fram til fredag klokka 14.

- Det blir skiftjobbing, men jam'en er åpen for alle. Det er bare å ta med hornet og delta, sa Havnes; ålesunder med erfaring fra alskens originale jazzrelaterte arrangementer i både hjembyen og i Trondheim, der han bor.

Rekord
Etter å ha knust billettrekorden på 21 000 (2013) med et forhåndssalg på 23 000, går Kongsberg Jazzfestival til 50-årsjubileet struttende av selvtillit.

Budsjettmålet for 2014 er allerede så godt som nådd, utvidede sponsoravtaler med generalsponsor FMC, Kongsberg Gruppen (hovedsponsor) og DnB gir økonomisk arbeidsro, og med stor tillit i både lokalbefolkning og lokalt næringsliv synes himmelen mer skyfri enn på lenge over en festival som har opplevd og overlevd flere økonomiske skybrudd enn de fleste.

Nå skal det feires og jubileres, og så vil det evige — og uløselige? - spørsmålet om jazzprofil kontra folkefest sikkert fortsette når årets store headliner, Stevie Wonder, er ute av byen over helga.

JAM-SJEF: Eirik Havnes var på plass i Naustet med festivalens første jam-lag i går formiddag. FOTO: TERJE MOSNES
JAM-SJEF: Eirik Havnes var på plass i Naustet med festivalens første jam-lag i går formiddag. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer