Kongsbergs festival-scoop

Har Kongsberg Jazzfestival gjort årets festivalscoop når de presenterer Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz med Joshua Redman som «special guest»? Det lukter iallfall svidd.

  • Gjennom oppslag i blant annet The New York Times er Bugge Wesseltoft blitt en av de kraftigst profilerte kritikerne av stagnasjonen i amerikansk jazz. Der siteres han på at han ikke har hørt én eneste interessant amerikansk jazzplate på 20 år. Og nå skal han spille med en av de fremste, unge tradisjonsbærerne i amerikansk jazz, en tenorsaksofonist med gårsdagen pustende i alt han gjør?
  • Det kan virke motsetningsfylt. Men her er det viktig å huske at Wesseltoft aldri har kritisert jazztradisjonen, bare dem som bruker den som hvilepute og ikke som utgangspunkt for nyskapning. Joshua Redman har på sin side vist at han ikke er sjenert av sjangergrenser, verken i spill eller repertoarvalg. For et år siden fortalte han Dagbladet at han omsider følte seg klar til å prøve noe annet enn det klassiske kvartettformatet, og gjestespillet med en av de nye «eurojazzerne» inngår nok i søkingen.
  • Joshua Redman New Band - med vekt på New og muligens som en trio med elpianist/organist og helt sikkert trommeslager Brian Blade - innleder Kongsberg Jazzfestival 3. juli. Spennende blir det også når Blade (Joni Mitchell, Bob Dylan, Wayne Shorter, Bill Frisell) dagen etter setter seg bak trommene for pianist Håvard Wiik og bassist Mats Eilertsen i nok et norsk-amerikansk toppmøte på den amerikanske nasjonaldagen.
  • Egentlig er nesten hele årets Kongsberg-jazz en stjernespekket amerikansk og (ung) norsk affære. Sangeren Cassandra Wilson gjester for andre gang, Tom Harrell og Uri Caine kommer med egne band, mens veteransiden teller McCoy Tyner/Bobby Hutcherson Kvartett, og ikke minst Roy Haynes, som skal hylle legenden Charlie Parker i et band med blant andre Kenny Garrett og Nicholas Payton. På norsk side er det forventninger til Christian Wallumrøds konsert i den vakre domkirken, der pianisten tar med seg fiolinist/hardingfelespiller Nils Økland, trompetist Arve Henriksen og trommeslager Per Oddvar Johansen til en akustisk midnattstime.
  • Med avantgardejazz, billedkunst og ikke minst den unge norske jazzen godt representert på programmet (www.kongsberg-jazzfestival.no), har Kongsberg lagt inn et solid bud på festivalpublikummets penger og fridager. Snart kommer svaret fra Molde, men allerede om to uker starter festivalsesongen, på Voss. Det smaker av vår.