LEDER

Forskning:

Konkurranse bringer ikke alltid fram det beste

I forskningen har det blitt et problem.

Byråkratisk: Forskningsfinansieringen er byråkratisk og konkurransepreget. Her er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) Foto: Audun Braastad /Scanpix
Byråkratisk: Forskningsfinansieringen er byråkratisk og konkurransepreget. Her er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) Foto: Audun Braastad /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Konkurranse kan være bra og dårlig. Det kan være stimulerende når det fører til en skjerping i innsats og tenkning for å hevde seg. Men det kan også være destruktivt når behovet for å vinne andres gunst, for å hevde seg på premisser du selv ikke har bestemt, gjør at du ikke får gjort jobben din på den måten du mener er den beste.

Mye tyder på at det siste er i ferd med å skje i forsknings-Norge. Før helgen ble rapporten «Forskningsintegritet i kontekst» lansert ved Universitetet i Bergen. Forskere ved store og små institusjoner har uttalt seg om sin egen hverdag, og mange av dem trekker fram publiseringspress og konkurransepress som årsaker til praksiser som ikke er helt stuerene.

Forskere i Norge i dag bruker stadig større del av arbeidstiden sin på å skrive søknader, i vissheten om at svært få av disse søknadene blir innvilget. De skriver om hva de har lyst til å forske på i stedet for å forske. Når forskere så til de grader må selge seg selv og sine egne prosjekter, er det klart fristelsen er stor til å tilpasse prosjektene sine til det som er ønsket fra politisk hold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer