KOMMER UT SAMTIDIG: De aller fleste bøker som egner seg for e-bokutgivelse publiseres parallelt som e-bok og papirbok, skriver innsenderen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KOMMER UT SAMTIDIG: De aller fleste bøker som egner seg for e-bokutgivelse publiseres parallelt som e-bok og papirbok, skriver innsenderen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

DEBATT

Debatt: Bokavtalen

Konkurranse-direktøren og vindmøllene

Konkurransedirektøren mener at Bokavtalen hindrer nye e-bøker og lydbøker fra å strømmes. Slik er det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bokavtalen er et litteraturpolitisk virkemiddel som Konkurransetilsynet aldri har satt pris på. Regjeringen har bestemt at den skal videreføres og endringsforslag til ny forskrift er på høring. Tradisjonen tro argumentere likevel konkurransedirektør Lars Sørgard imot hele avtalen. I kronikken «Boken og havresekken» i Dagbladet 27.11., bygger han sin argumentasjon på at Bokavtalen er til hinder for digital utvikling i bransjen.

Dette stemmer ikke. Bokavtalen tilpasses den digitale utviklingen. Partene i Bokavtalen kan innenfor rammene av forskriften endre avtalen underveis i avtaleperioden. Dette gjøres når det er behov.

Konkurransedirektøren mener at Bokavtalen hindrer nye e-bøker og lydbøker fra å strømmes. Slik er det ikke. Det står helt spesifikt i avtalen at fastprissystemet ikke skal være til hinder for å tilby bøker i digitale abonnementstjenester. Hittil har strømmetjenestene konsentrert seg om alle utgivelsene som er ferdig med fastprisperioden, men vil man ha med helt nye bøker, gir Bokavtalen rettledning til hvordan en slik tjeneste skal prises.

I motsetning til hva Konkurransedirektøren later til å tro, er forlagene opptatt av at teksten skal ut i så mange formater og på så mange plattformer som mulig. De aller fleste bøker som egner seg for e-bokutgivelse publiseres parallelt som e-bok og papirbok.

Lydbøker krever nye investeringer. I takt med at det digitale markedet blir større, velger stadig flere forlag å øke produksjonen av lydbøker. I tillegg investeres det kraftig i selve strømmetjenestene og i markedsføringen av dem. Derfor er det kraftig økning i strømming av bøker.

Konkurransedirektøren ønsker seg strømmetjenester for e-bøker som kan sammenliknes med Netflix. Verken i den norske eller den internasjonale bokbransjen, tror man at det er liv laga for denne type løsning. Til det er interessen for e-boka for liten.

Derimot har bransjen satset på gode strømmetjenester som kombinerer sømløst tilgangen til lyd- og e-bøker hvor nesten alle bare bruker lydbøkene. Dette er nok mer framtidsrettet enn konkurransedirektørens forslag.

Samtidig må vi ikke glemme at de fleste leserne er tydelig på at de foretrekker å lese papirboka, ikke minst fordi det er en fredelig oase i vår digitale påkobling døgnet rundt. I bokbransjen er vi ikke opptatt av hvordan folk leser – men at de faktisk leser!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer