DEBATT

Markedskonomi:

Konkurranse er motoren bak den enorme velstands- og velferdsøkningen kapitalismen har gitt oss

Svekket konkurranse er skadelig.

VIKTIG KONKURRANSE: Interessant nok viser forskning at mens graden av konkurranse har vært synkende i USA, så har ikke dette skjedd i like stor grad i Europa. Forklaringen er at EU har tatt en mye mer aktiv rolle i å utfordre markedsmakt og fremme konkurranse, skriver Haakon Riekeles. Foto: Bryan R. Smith / AFP / NTB Scanpix
VIKTIG KONKURRANSE: Interessant nok viser forskning at mens graden av konkurranse har vært synkende i USA, så har ikke dette skjedd i like stor grad i Europa. Forklaringen er at EU har tatt en mye mer aktiv rolle i å utfordre markedsmakt og fremme konkurranse, skriver Haakon Riekeles. Foto: Bryan R. Smith / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Konkurranse mellom bedrifter er kjernen i en velfungerende markedsøkonomi. Det gjør at bedrifter er avhengige av stadig å bli mer innovative og mer effektive for å overleve. Resultatet er bedre produkter til lavere priser for forbrukere. Bedrifter som må konkurrere om å få tak i og holde på flinke ansatte, er bra for arbeidstakere. Konkurranse er motoren bak den enorme velstands- og velferdsøkningen kapitalismen har gitt oss.

Derfor er det stor grunn til å være bekymret når det ser ut til at konkurransen blir svakere. I USA er det klare tegn på at markedskonsentrasjonen i næringslivet har økt de siste tiåra, og at det har gitt lavere produktivitetsvekst, investeringer og lønninger, og økt overskudd i de aller største selskapene. Trenden er så tydelig og bekymringsfull at OECD har begynt å holde høringer om temaet.

Det er dette temaet Aksel Braanen Sterri tar opp i sin siste spalte. Han retter oppmerksomheten mot investeringsselskapene Vanguard, Blackrock, State Street og Fidelity, som er blant de største eierne i så godt som alle børsnoterte amerikanske selskaper.

Resonnementet er at når konkurrerende selskaper har de samme eierne, har disse eierne en interesse av at konkurransen ikke blir for hard, og at de bruker sin eiermakt til å sørge for at det skjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer