Konkurransens spiraler

Konkurransen er en del av luften vi puster i og en motor for nesten all utvikling, men kan den styres? La oss håpe det, alternativet er lite lystelig.

TREDEMØLLE: I vår bok ser vi spesielt på det som kan kalles tredemøllekappløpet, altså at konkurrentene stadig må forbedre sine prestasjoner for å holde sin posisjon i markedet, på samme måte som du løper på en tredemølle uten å komme av flekken, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix
TREDEMØLLE: I vår bok ser vi spesielt på det som kan kalles tredemøllekappløpet, altså at konkurrentene stadig må forbedre sine prestasjoner for å holde sin posisjon i markedet, på samme måte som du løper på en tredemølle uten å komme av flekken, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kulturlivet er konkurranse et negativt ladet ord, men i forretningslivet tas den for gitt og betraktes som en sunn og nødvendig drivkraft. Det er et stort paradoks ved konkurranse. På den ene siden er den nødvendig for alt framskritt og all utvikling; men på den andre siden er det aldri plass til mer enn tre på pallen. Uansett hvor mye du strever for å bli bedre, hjelper det lite hvis naboen blir enda bedre.

Konkurranse er så til de grader en del av lufta vi puster i at vi bare unntaksvis reflekterer over hva dette gjør med oss og hvor den fører oss. Kanskje befinner vi oss nå ved et nivå hvor det er blitt nødvendig å ta et fugleperspektiv på fenomenet. Turtallet i våre liv og samfunnet, kombinert med at konkurransens utilsiktede effekter på helse, miljø og livskvalitet blir stadig mer synlige, reiser spørsmålet om konkurransen som drivkraft i samfunnet overhodet lar seg regulere, og i så fall: hvordan?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer