FIKK UANMELDT BESØK: Visekonsernsjef i Aschehoug, Kari Anne Haugen, har hatt besøk av Konkurransetilsynet i dag. Foto: Nina Hansen
FIKK UANMELDT BESØK: Visekonsernsjef i Aschehoug, Kari Anne Haugen, har hatt besøk av Konkurransetilsynet i dag. Foto: Nina HansenVis mer

Konkurransetilsynet med razzia mot norske forlag

Mistanke om mulig brudd på konkurranseloven.

(Dagbladet): Konkurransetilsynet har satt i gang en razzia mot de største norske forlagene, skriver Aftenposten.

Konkurransetilsynet bekrefter at de gjennomfører en bevissikring hos flere forlag.  
- Bakgrunnen for kontrollen er at tilsynet ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om et mulig brudd på konkurranseloven. Saken gjelder en mulig leveringsnektelse i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet som for eksempel dagligvarebutikker og kiosker, skriver juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i en pressemelding.

Uanmeldt kontroll
En bevissikring er ifølge Konkurransetilsynet en uanmeldt kontroll som kan gjennomføres ved mistanke om brudd på konkurranseloven. Bevissikring kan foretas uten samtykke fra de som er gjenstand for kontroll, men må først være godkjent av tingretten - noe denne razzien ifølge Konkurransetilsynet har vært.
- Vi har besøk av Konkurransetilsynet. Men jeg kan ikke kommentere noe mer enn det, sier informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset til Dagbladet.

Også Cappelen Damm bekrefter at de har hatt et kontrollbesøk av det statlige organet.

- Saken omhandler distribusjon av bøker i massemarkedet, altså salg i dagligvare og kiosk. Forlaget samarbeider med Konkurransetilsynet, og gir bistand til dem. Mer kan jeg ikke si, da det også er begrenset hva vi kjenner til, sier Tone Hansen, informasjonssjef i Cappelen Damm.

- Stemmer det at det var et overraskende besøk?
- Det var et overraskende besøk, ja.

Vet lite
Konkurransetilsynet også vært på visitt hos Aschehoug. De har ikke detaljrik kunnskap om hvorfor de har fått besøk.

- Vi vet ikke så mye mer enn det Konkurransetilsynet har fortalt i dag. Det er nok litt av poenget, at vi ikke skal vite altfor mye. Hva denne saken egentlig dreier seg om, har vi liten kunnskap om, sier visekonsernsjef i Aschehoug, Kari Anne Haugen.

Hun opplyser at de har fem personer på bevissikring fra Konkurransetilsynet og antar at arbeidet også kan strekke seg til i morgen.

- Man tar vel med seg dokumenter som er av interesse. Det er de i sin fulle rett til. Jeg antar at dette er arbeid som tar litt tid, og at de tar med seg materiale for å undersøke videre.

Også Schibsted Forlag har hatt besøk av Konkurransetilsynet i dag. Det bekrefter forlagsdirektør Christian Aas overfor nettstedet E24.

Konkurransetilsynets hovedoppgave er å håndheve konkurranseloven, en lov som forbyr samarbeid som begrenser konkurransen og misbruk av dominerende stilling.

Ifølge Aftenposten har de store forlagene tidligere blitt kritisert for å stå bak kartellvirksomhet med et omfattende prissamarbeid.

Eier distribusjonsselskap
Gyldendal skriver i en børsmelding at kontrollen gjennomføres i Gyldendal ASA med datterselskap, «for å undersøke forhold knyttet til distribusjon av bøker i massemarkedet».

Gyldendal og Aschehoug er medeiere av Bestselgerforlaget, som sammen med blant andre Schibsted og Cappelen Damm eier distribusjonsselskapet Bladcentralen. Bladcentralen er største distributør av bøker og magasiner til bensinstasjoner, kiosker og butikker rundt om i Norge.


OGSÅ BESØK: Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, har hatt Konkurransetilsynet på bevisjakt i deres lokaler. Foto Nina Hansen / Dagbladet
OGSÅ BESØK: Informasjonssjef i Gyldendal, Bjarne Buset, har hatt Konkurransetilsynet på bevisjakt i deres lokaler. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer