Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Konkurs, brann, oversvømmelse

Nesten alt som kan gå galt har gått galt for bygginga av rockemuseet Rockheim.

ROCKHEIM: Sånn ser det nasjonale museet for rock og pop ut i dag. Museumsfolkene har flyttet inn og ustillingsmontering pågår, men ingen tør ennå si når museet kan åpnes. Foto: Rockheim/Geir Mogen.
ROCKHEIM: Sånn ser det nasjonale museet for rock og pop ut i dag. Museumsfolkene har flyttet inn og ustillingsmontering pågår, men ingen tør ennå si når museet kan åpnes. Foto: Rockheim/Geir Mogen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Nasjonalmuseet for rock og pop - Rockheim - i Trondheim skulle egentlig vært i drift siden i fjor, men åpningen er flere ganger blitt utsatt.

Ved nøkkeloverrekkelsen i august i fjor ble 8. mars lansert som ny åpningsdato. Nå kan NRK Trøndelag melde at det ikke blir noe av, og prosjektdirektør Arvid Esperø tør ikke gi oss en ny dato. 

- Det vi har sagt er at vi åpner i løpet av våren. Vi vil ikke gi en konkret dato før vi er klare for det, fordi det har vi prøvd før og det har ikke falt så heldig ut, sier Esperø til Dagbladet og føyer til:

- Det får være måte på bygging av galge som man selv skal henge seg i.

ProblemeneHan opplyser følgende hovedgrunner for de mange forsinkelsene:

• Høsten 2008 gikk entreprenøren Saga Entreprenør konkurs, noe som har skapt problemer for planleggingen av museet.

• 30. oktober i fjor begynte det å brenne i forbindelse med noe sveisearbeid. Det ble omfattende ødeleggelser og 5. etasje fikk alvorlige brann- og vannskader.

• Like før jul var det en oversvømmelse som førte til vannskader. Ifølge byggherren var det et rør som frøs.

- Det er nesten sånn at alt som kan gå galt har gått galt med selve byggeprosjektet, sier Esperø.

Flyttet innHan og resten av museumsstaben fikk flytte inn i bygget i forrige uke.

- Byggeproblemene har gjort at vi må reformulere prosjektet hele tida. Det er som å skyte på bevegelig mål. Men vi kan ikke gjøre annet enn å bite tennene sammen og gå på, sier prosjektdirektøren.

Det virtuelle Rockheim, som er den eneste delen av museet som er åpnet, er blitt slaktet av kritikere.

- Ja, fra to aviser. Vi driver fremdeles med å utvikle hjemmesidene, men vårt største fokus er nå å få ferdig- og åpne museet. Husk at vi har leiekontrakt på 20 pluss 10 år. Vi har et langsiktig perspektiv på arbeidet, sier Arvid Esperø.

FrustrerendeRockheim er en avdeling i Museene i Sør-Trøndelag, der administrerende direktør Suzette Paasche sier det har vært veldig mange frustrasjoner knyttet til byggeprosjektet.

Hun gjør det klart at de leier bygget, så de får ikke noen byggekostnader å svare for, men byggeproblemene kan også få økonomiske konsekvenser for dem.

- Når vi ikke får åpnet i tide taper vi inntekter. I tillegg kan vi få noen forsinkelseskostnader i forhold til vår utstillingsarkitekt. Men vi nærmer oss virkelig sluttfasen og gleder oss til å få museet i full drift. Det blir knall, sier Paasche.

ByggherrenDaglig leder Espen Susegg i selskapet Brattørkaia AS, som eier bygget, hevder at verken brannen eller frostskaden har forsinket byggeprosjektet i nevneverdig grad. Men han erkjenner at entreprenørkonkursen førte til en forsinkelse på cirka tre måneder.

- Alt henger sammen, så det er vanskelig å peke på en ting og si at den har skylda for alt. Men jeg er villig til å ta ansvaret for at entreprenøren vi valgte gikk konkurs og at det medførte forsinkelser i prosjektet. Da kommer du skjevt ut fra hoppkanten, sier Susegg.

Han gjør det klart at de tar hånd om ekstrakostnadene og at kulturdepartementet ikke får noen ekstra regning som følge av problemene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!