KOMMENTARER

Konkursryttere:

Konkursspøkelsene

Konkursryttere er mennesker som misbruker samfunnets tillit og gjør livet surt for andre. Hvorfor skal det være så vanskelig å få vite hvem de er, spør Geir Ramnefjell.

Konkursspøkelsene
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Konkursryttere er mennesker som gjør livet surt for andre. Men ikke bare det. Forutsetningen for at de skal kunne ture fram med sin uetiske og kriminelle atferd, er at de bryter en av de viktigste tillitsordningene i moderne økonomi. Det handler i all enkelhet om misbruk av en grunnleggende struktur i samfunnet, selve forutsetningen for å kunne ha et levende næringsliv.

Å kunne gå konkurs med selskapet ditt, uten å måtte stå personlig ansvarlig i bunnløs gjeld til evig tid, er avgjørende for at folk skal kunne tørre å satse. Prinsippet er at det skal være mulig å ta en viss risiko som næringsdrivende, gå på trynet - og reise seg igjen. Det er nesten umulig å se for seg en fungerende økonomi uten dette i bunn.

Konkursryttere er mennesker som utnytter denne muligheten, igjen og igjen. Som bruker et slags smutthull i samfunnsveven til å berike seg selv uten hensyn til andre. De velter økonomiske kostnader og ulykke over på kolleger, ansatte, samarbeidspartnere og staten.

Det er kynisk og moralsk forkastelig oppførsel som samfunnet må beskyttes mot.

Derfor kan enkeltpersoner ilegges konkurskarantene, og derfor kan også noen fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet - enten i en tidsbegrenset periode, eller livet ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer