Konsensuskansleren

Ingress

Meninger

«BLÅTT VAR I GÅR», plumpet det ut av Angela Merkel under gårsdagens triumfmøte med tysk og internasjonal presse. Hun snakket riktig nok om fargen på antrekket sitt. Men ingen i salen kunne være tvil om budskapet mellom linjene. Og det passer til Merkel. Når hun nå står foran fire års samarbeid med sosialdemokratene i SPD, så er det - i hennes øyne - like greit å vende kappa med vinden.

DA HUN SØNDAG ble spurt om når hun første gang bestemte seg for å bli forbundskansler, kikket Merkel opp med et forundret uttrykk i ansiktet. For selvsagt hadde hun planlagt fra første øyeblikk - altså rett etter Murens fall - å klatre til topps. Ellers ville det ikke vært noe poeng for henne å bli politiker, forklarte Merkel. Like overrasket greier hun å virke, når kommentatorer og motstandere beskylder henne for - for enhver pris - å gå etter makt. «Mutti» begriper nemlig ikke at påstanden inneholder noen anklage.

SOSIALDEMOKRATENE har gjennom hele valgkampen sverget på at de denne gangen ikke vil i koalisjon med kristeligdemokratene. Likevel ble ingen overrasket, når nettopp partiformann Siegmar Gabriel var den som i går mottok telefon med tilbud om forhandlinger. SPD-sjefen vil møte fram med veska full av stramme krav - tiltak som Merkel under hele valgkampen har advart mot. Det må innføres minstelønn i Tyskland og det må investeres betydelig hos de kriserammede EU-medlemmene i sør, hvis venstresiden i SPD skal gi seg med.

ERNA SOLBERG vil legge sin første store utenlandsreise til Berlin. Hun blir tatt i mot av en tysk kollega fra et parti som programmessig likner Høyre. De to har samme evne til å søke konsensus mot midten, og de er villige til å strekke prinsippene sine langt for å nå fram til dagligpolitiske resultater. Hvis Angela skulle by Erna på råd om dagliglivet i en samarbeidsregjering, vil hun antakelig åpne med å fortelle om sin gamle leveregel, som går ut på at «politikk må foretas skritt for skritt». Kanskje hun også har noen tips om hvordan det går an å dempe støynivået på opphissede - mannlige - politikere av alle avskygninger. Der er Angela en mester.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.