Palmesus:

Konsert-trend sjokkerer: - Skummelt

Det kunne gått riktig galt da rapperen ASAP Rocky kastet en mobil ut i publikumshavet på Palmesusfestivalen 2. juli.

TREND: Denne populære trenden har nå kommet til Norge. Video: Sandernjohans1 Vis mer
Publisert

Denne sommeren er festivalene tilbake for fullt etter to år med strenge restriksjoner og tiltak som gikk hardt ut over kulturbransjen.

Samtidig som musikkglade nordmenn strømmer til festivaler rundt om i landet, har en ny trend inntatt konsertarenaene. Fenomenet oppsto først på videodelingstjenesten TikTok og har vokst seg stort blant unge den siste tida. Trenden går ut på at tilskuerne kaster mobilen sin på scenen, i håp om at artisten skal filme eller ta bilder med den.

Under rapperen ASAP Rockys (33) konsert på Palmesusfestivalen i Kristiansand lørdag 2. juli, kastet 20 år gamle Sander Dolonen Brækken fra Husnes seg bokstavelig talt på den populære trenden.

Stuntet gikk imidlertid ikke som Brækken hadde håpet, noe bestekameraten fanget på film. I stedet for å filme seg selv på scenen, svarte den amerikanske rapperen med å hive 20-åringens mobil langt ut i publikumshavet bestående av 20 000 mennesker.

Se video øverst i saken!

GODT KAST: ASAP Rocky kastet Brækkens mobil langt ut i folkehavet. Foto: TikTok
GODT KAST: ASAP Rocky kastet Brækkens mobil langt ut i folkehavet. Foto: TikTok Vis mer

Palmesusfestivalen bekrefter hendelsen overfor Dagbladet, og opplyser at ingen ble skadet da mobilen landet ute i den store folkemengden.

- Skummelt

Sander Dolonen Brækken hevder han ikke kjente til TikTok-trenden på forhånd, og forklarer til Dagbladet at mobilkastingen var et innfall.

- Jeg visste ikke at det var en ting. Det var noe som skjedde «in the moment». Jeg tenkte det hadde vært kult om han plukket opp mobilen og filmet, sier han til Dagbladet.

Brækkens mobil ble liggende en kort stund på scenen før den berømte rapperen oppdaget den. Da han seinere plukket den opp og spurte publikum om hvem som var eieren, hadde ikke 20-åringen sjans til å få fram at det var hans mobil.

KONSERT: Sander Dolonen Brækken på Palmesusfestivalen i Kristiansand. Foto: Privat
KONSERT: Sander Dolonen Brækken på Palmesusfestivalen i Kristiansand. Foto: Privat Vis mer

- Alle ropte og sa at de eide den, sier han.

Da ASAP Rocky like etter kastet mobilen fra scenen, gikk det mange tanker gjennom hodet på Brækken.

- Faen, nå må jeg skaffe meg ny telefon, tenkte jeg. Den ble kasta et godt stykke ut i publikum. Jeg fant den igjen på hittegodskontoret. Mobilen er ikke knust, så jeg antar at den ikke traff noen, sier han til Dagbladet.

I dag er Brækken glad for at ingen ble skadet i hendelsen.

- Dette er kanskje ikke den mest positive trenden, men artisten har jo et valg. Han kunne jo bare latt den ligge og ikke kastet den ut til publikum.

2015: Palmesusfestivalen ble først gang arrangert i 2009. Her fra 2015. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
2015: Palmesusfestivalen ble først gang arrangert i 2009. Her fra 2015. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Han mener også at folk bør tenke seg nøye om og være klar over konsekvensene før de gjør det samme som han gjorde på Palmesusfestivalen for snart tre uker siden.

- Hvis det ender med at artister kaster mobiler, er det jo skummelt, sier 20-åringen.

COMEBACK: Adele holdt sin første konsert i hjemlandet på fem år. Superstjernen hylles da hun avverget de som kunne vært en farlig situasjon blant noen av publikummerne. Video: Twitter/@Kieran_sw Vis mer

- Beklagelig

Leif Fosselie er festivalsjef for Palmesusfestivalen. Han sier at mobilkastingen er en trend man ser på store konserter, men som ikke har vært like vanlig i Norge.

- Vi synes det er beklagelig at både publikum og artister kaster ulike ting opp og ned fra scenen som har tyngde eller form som kan skade personer om de blir truffet, som mobiler og sko, sier Fosselie til Dagbladet.

INGEN PERSONSKADER: Likevel sier festivalsjefen at mobilkastingen er beklagelig. Foto: Kristian Hole
INGEN PERSONSKADER: Likevel sier festivalsjefen at mobilkastingen er beklagelig. Foto: Kristian Hole Vis mer

- Kan deres festivalgjester føle seg trygge når slikt skjer?

- Vi er opptatt av at Palmesus skal være det tryggeste og morsomste stedet det går an å være under strandfesten, og er svært opptatt av både publikum, ansatte og artistenes sikkerhet.

Festivalsjefen sier at sikkerheten ivaretas av en stor sikkerhetsavdeling bestående av eksperter, vektere og uniformert og sivilkledd politi. Ifølge Fosselie var ASAP Rocky i løpende dialog med de sikkerhetsansvarlige gjennom konserten.

- Jævlig irriterende

Konsert-trenden har sakte spredt seg rundt om i verden, men ikke uten problemer. 1. juli ble en kvinne truffet i bakhodet da rapperen Lil Uzi Vert kastet en mobil fra scenen under Wireless-festivalen i London. Et klipp av hendelsen gikk seinere viralt på TikTok, og har blitt sett over 42 millioner ganger.

Norske artister har ikke mye til overs for trenden som nå har funnet veien til konserter her til lands.

I forrige uke tok Chiraq Patel (37) fra Karpe til Twitter for lufte sin frustrasjon over trenden. Patel har stått på flere konsertscener med makkeren Magdi denne sommeren, seinest på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg 14. juli. Dagen før konserten la han ut denne beskjeden i sosiale medier:

«Du vet barna har det for bra når den nye greia deres er å kaste telefonen (!) sin opp på festivalscener. Ikke gjør det. Plis», var 37-åringens bønn til de over 40.000 følgerne hans på Twitter.

Dagbladet har vært i kontakt manager Silje Borgan, som opplyser at Patel ikke ønsker å kommentere utspillet.

OPPGITT: Kamelen ergrer seg over alle konsertgjengerne som vil at han skal ta mobilen deres. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet
OPPGITT: Kamelen ergrer seg over alle konsertgjengerne som vil at han skal ta mobilen deres. Foto: Eivind Senneset / Dagbladet Vis mer

Rapper Marcus Kabelo Møll Mosele (29), kjent under artistnavnet Kamelen, er også opprørt over mobiltrenden som har funnet veien til Norge. 29-åringen fra Bergen opptrådte på Stavernfestivalen tidligere i juli, men sier at problemet er verst på mindre, mer intime konserter.

- Det er jævlig irriterende. Det tar vekk fokuset fra musikken og teksten man skal framføre. Alle ser på deg med stakkarslig blikk og vil at du skal ta telefonen deres, forklarer Kamelen til Dagbladet.

STAGEDIVER: Den norske rapperen, Kamelen, stagediver ut i publikum under Stavernfestivalen lørdag 9. juli, men det går ikke helt etter planen. Video: Tiktok @stavernfestivalen. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Avviser oppfordring

Fra 7. til 9. juli inviterte Stavernfestivalen til festligheter i Larvik Golf Arena. På scenen sto kjente artister fra inn- og utland, som Sondre Justad, a-ha, Postgirobygget, Astrid S, Kamelen og Cardi B.

I forkant av årets festival markedsførte Stavernfestivalen seg slik på videodelingstjenesten TikTok: «Hvem skulle du ønske tok mobilen din opp på scenen?». I innlegget kunne man se en snutt av rapperen G-Eazy (33) som filmet seg selv på festivalscenen i 2019.

@stavernfestivalen Hvem skulle du ønske tok mobilen din opp på scenen??😮‍💨 #stavern #stavernfestivalen #geazy ♬ original sound - Stavernfestivalen

Dagbladet har stilt arrangøren en rekke spørsmål om hvorvidt de markedsførte årets festival med en trend som potensielt kan være livsfarlig for publikum. Jøran Kristensen, marked- og kommunikasjonsansvarlig for Stavernfestivalen, avviser at TikTok-innlegget var en oppfordring til publikum om å kaste mobilen sin på scenen. Det er ikke uvanlig at artister tar med seg en av fansens mobiler fra publikumsområdet før de går på scenen, hevder han.

NAKENLØP: Klassikeren er tilbake. Nakenløpet på Roskildefestivalen har blitt et kjennemerke på festivalen, og i år kunne det endelig arrangeres igjen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: NTB / Se og Hør Vis mer

- Dette var G-Eazy sin egen telefon og da vi publiserte innlegget var det naturlig å spørre publikum hvem de helst ville lånt bort telefon sin til under årets festival, sier Kristensen, som legger til at de aldri har gjort mobiltrenden til en stor del av markedsføringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer