Konserten Kongsberg trengte

Med en knallkonsert seint torsdag kveld trakk Joshua Redman Trio omsider Kongsbergs jazzpublikum ut av regn&flom-modusen.

KONSERT: KONGSBERG (Dagbladet.no): Saksofonisten Joshua Redman (38) leverte store prestasjoner som festivalmusiker ved Moldejazz i fjor, og var ikke snauere i går under sitt femte besøk på Kongsberg Jazzfestival. I trio med kontrabassist Reuben Rogers og trommefenomenet Antonio Sanchez (Pat Metheny Group m.m.) spilte han seg gjennom repertoar fra vårens «Back East»-CD pluss noen helt nye låter med prosaiske titler som «New Trio Tune no. 2» og «New Trio Tune no. 4», men der opphørte også enhver befatning med det prosaiske.

Helhet

Redman, Rogers og Sanchez er alle mestere på sine instrumenter. Redman er tilsynelatende ubesværet i stand til å demontere og nykonstruere ethvert tema i et hvilket som helst tempo med full tone og kraft uten noen gang å miste taket i formidlingen av helheten, mens Rogers er så tonediger, lyrisk og eventyrlysten i spillet at han tidvis stjeler showet, også når han ikke tar sine soli. Sanchez er en trommespiller som løser drivverkoppgavene med en kreativitet og fysisk kraft som preger hele triouttrykket, og sammen sto de tre for en musisering som både ble en varm honorering av et fjernt utgangspunkt, Sonny Rollins’ 1957-klassiker-LP «Way Out West» (med Ray Brown og Shelley Manne), og et steg videre i utviklingen av det triouttrykket Rollins la grunnlaget for med nettopp den innspillingen.

«Tronen»

Helt siden han begynte å gjøre seg bemerket for 15 år siden, er Joshua Redman hyppig blitt nevnt som en klar kandidat til å overta «tenortronen» etter Rollins. Uten å betrakte verken trone eller arvefølge som veldig seriøse begreper i denne sammenheng, må det likevel være lov å antyde at Joshua Redmans utvikling som både tradisjonsbærer og tradisjonsfornyer gjør ham til en av jazzens aller mest interessante skikkelser i dag, og norske festivalarrangører må gjerne fortsette å hente ham til landet, gjerne i ulike grupper og flere ganger årlig.

STOR: Joshua Redman Trio gjorde en glimrende konsert under Kongsberg Jazzfestival. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG
STOR: Joshua Redman Trio gjorde en glimrende konsert under Kongsberg Jazzfestival. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer