FUSJONERER TROLIG: Shakira er blant artistene som har inngått en 360-avtale med selskapet Live Nation. Disse vil nå slå seg sammen med Ticketmaster. FOTO: SCANPIX/AFP
FUSJONERER TROLIG: Shakira er blant artistene som har inngått en 360-avtale med selskapet Live Nation. Disse vil nå slå seg sammen med Ticketmaster. FOTO: SCANPIX/AFPVis mer

Konsertgiganter slår seg sammen

Blir musikkbransjens mektigste?

(Dagbladet.no): Selskapene Live Nation og Ticketmaster er i avsluttende samtaler om en fusjon, skriver Wall Street Journal.

Dette er to av de største aktørene i konsertbransjen, innenfor booking og billettsalg. I Norge eier Live Nation landets største konsertpromotor Gunnar Eide Concerts, og har eierandeler i Festival Republic, selskapet som eier Hovefestivalen.

Ticketmaster eier Billettservice.

Får stor kontroll
Ifølge Wall Street Journal er ikke fusjonen godkjent av styrene i de to selskapene, og en avgjørelse er ventet i starten av neste uke.

Men konkurransemyndighetene kan fortsatt sette ned foten.

- Det vil være store konkurransespørsmål her, fra managere, plateselskap, billettselgere og konsertpromotører - for å nevne noen. Jeg vil også regne med at Obama-administrasjonen vil følge med, sier en anonym bransjekilde til nyhetsbyrået Reuters.

Det er nemlig store deler av næringskjeden det nye selskapet - som vil bli hetende Live Nation Ticketmaster - eventuelt får kontroll over. Live Nation har nemlig signert 360-avtaler med noen av verdens største artister, som U2, Madonna og Jay-Z og Shakira. Det vil si at selskapet får inntekter fra alle deler av artistenes karrierer, fra turneer til platesalg.

Gikk til sak
Ticketmaster kjøpte i fjor selskapet Front Line Management, som har 200 store artister i stallen. Live Nation eier også noen av verdens største festivaler og konsertarenaer.

Begge selskapene har også vært omstridte, og  i 2003 gikk Pearl Jam til konkurransemyndighetene med Ticketmaster.

De forsøkte å arrangere sin egen turné utenom billettsystemet til giganten, blant annet fordi de mente at fansen måtte betale en altfor høy avgift når de gjennomførte et kjøp. Ticketmaster viste til at eksklusivitetsavtaler med noen av USAs største konsertsteder, og truet med søksmål om disse kontraktene ble brutt.

Her kan du lese mer om denne saken.

Live Nation Ticketmaster vil eventuelt få en markedsverdi på over fire milliarder kroner, tror nyhetsbyrået Reuters.