Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Konserthelvete

HVEM SIN IDÉ VAR DET egentlig at konserter på klubb i Norge må starte så forbasket seint?

Blir konserter i Norge kulere enn konsertene i for eksempel London - bare fordi de begynner to- tre timer seinere på kvelden, i enkelte tilfeller etter midnatt?

Eller forventes det at alle norske klubbkonsertgjengere skal bælme øl til lenge etter at den siste trikken har gått?

Regner arrangørene med at klubbkonsertgjengerne per definisjon er udisiplinerte studenter, skiftarbeidere eller uten arbeid i det hele tatt, slik at man slipper å ta hensyn til hverdagslige ting som «vekkerklokke», «arbeidstid» og «morgenmøte»?

HER ER EN MULIG TEORI: Konsertpublikummet i Norge er over en lang periode blitt sosialisert inn i en tradisjon som først og fremst er tilpasset rockklubbenes behov for å opprettholde en jevn kontant- og ølstrøm over en lengst mulig periode om kvelden.

Norske drikkevaner tilsier at folk kanskje drikker litt mer øl etter klokka ni på en hverdagskveld enn de gjør for eksempel mellom sju og ni, og da er det jo ikke annet å regne med enn at dørene åpner 21.00, og hovedbandet går på en gang rundt klokka 23, eller gjerne litt seinere på klassisk rock\'n\'roll-manér.

Samtidig skal vi vel ikke kimse av den norske vorspielkulturen - i dette perspektivet er enhver konsert å betrakte som en fest - og da vil du oppleve at Ephemera på John Dee er stappfullt fra i ti-tida, men at bandet ikke går på scenen før halv tolv.

Og er det et band med mye på hjertet, ja da kan du både glemme siste trikken hjem og en lang natts søvn.

OK, ROCKEFELLER prøver å være greie midt i uka. For to uker siden begynte The White Stripes og Yo La Tengo omtrent på slaget ti, eksemplariske som begge disse bandene er. Resultatet var selvsagt gledelig for oss som måtte tidlig opp dagen etter, men kjipt for de som av gammel vane dukket opp rundt 22.30 og regnet med at de rakk en pils før bandet gikk på.

Indieklubben So What! i hovedstaden har satt opp en tidsbruksanvisning på sine hjemmesider: Er det bare ett band, starter konserten 22.30, er det to band begynner det siste klokka 23, og er det tre band enda et kvarter seinere. Inkludert rock\'n\'roll-forsinkelser, innebærer det konsertstart rundt midnatt.

LONDON CALLING: I London hører det med til de sjeldne unntakene at konserter starter seinere enn 21.00. Sannsynligvis starter de faktisk enda litt før. Går du på London-konsert og følger det tidsskjemaet du er sosialisert inn i hjemme i Norge, så har du flaks hvis du får med deg et par ekstranumre.

I want my GMT.

Artikkelforfatteren er musikkanmelder og journalist i Dagbladets kulturavdeling.

NO SLEEP \'TIL ROCKEFELLER: Artikkelforfatteren spør seg hvorfor konserter på norske klubber må starte så fryktelig seint.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media