LEDER

Konserthus-fristelsen

Vil staten betale for de 20 ekstra millionene i husleie?

ØVER:  Petter  Stordalen på  konserthus-tomta.
ØVER: Petter Stordalen på konserthus-tomta. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oslo konserthus har helt siden det ble åpnet i 1977 vært skjemmet av dårlig akustikk. Det høres nesten ut som en vits - som en ishall med dårlig kjøleanlegg.

Derfor er det ikke rart at mange i kulturlivet, og ikke minst Oslofilharmonien, er fulle av begeistring for forrige ukes nyhet: Investorene Petter Stordalen og Anders Buchardt vil bygge et nytt hotell og konferansesenter på Filipstad, inkludert et nytt konserthus.

Tilsammen skal det koste 2,5 milliarder kroner, og investorene vil ta regninga.

Det vil si: Ved å bygge et konserthus i forbindelse med det investorduoen virkelig sikler etter - hotell og konferansesenter, vil de ha tomta billig. Fordi den i så fall må reguleres til kulturformål.

Attpå til antyder Anders Buchardt at kommunen og tomteeiere burde hoppe bukk over ordinære prosesser, og gi dem anledning til å kjøpe tomta så fort som mulig. Det kan de sannsynligvis bare glemme. Styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn, som eier store deler av Filipstad-området, vil ha en konseptkonkurranse, forteller han til Dagens Næringsliv.

Der er det flere om beinet. Eller «diamanten», som Karlsen kaller tomta. Diamanten i krona, kan vi legge til, i og med at Filipstad er den siste, uutviklede delen av «Havnebyen». Tomteverdien for hele Filipstad anslås til minst ti milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.