ØVER:  Petter  Stordalen på  konserthus-tomta.
ØVER: Petter Stordalen på konserthus-tomta.Vis mer

Konserthus-fristelsen

Vil staten betale for de 20 ekstra millionene i husleie?

Meninger

Oslo konserthus har helt siden det ble åpnet i 1977 vært skjemmet av dårlig akustikk. Det høres nesten ut som en vits - som en ishall med dårlig kjøleanlegg.

Derfor er det ikke rart at mange i kulturlivet, og ikke minst Oslofilharmonien, er fulle av begeistring for forrige ukes nyhet: Investorene Petter Stordalen og Anders Buchardt vil bygge et nytt hotell og konferansesenter på Filipstad, inkludert et nytt konserthus.

Tilsammen skal det koste 2,5 milliarder kroner, og investorene vil ta regninga.

Det vil si: Ved å bygge et konserthus i forbindelse med det investorduoen virkelig sikler etter - hotell og konferansesenter, vil de ha tomta billig. Fordi den i så fall må reguleres til kulturformål.

Attpå til antyder Anders Buchardt at kommunen og tomteeiere burde hoppe bukk over ordinære prosesser, og gi dem anledning til å kjøpe tomta så fort som mulig. Det kan de sannsynligvis bare glemme. Styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn, som eier store deler av Filipstad-området, vil ha en konseptkonkurranse, forteller han til Dagens Næringsliv.

Der er det flere om beinet. Eller «diamanten», som Karlsen kaller tomta. Diamanten i krona, kan vi legge til, i og med at Filipstad er den siste, uutviklede delen av «Havnebyen». Tomteverdien for hele Filipstad anslås til minst ti milliarder kroner.

Regnestykket har flere ukjente sider. Hva vil leiepris bli for Oslofilharmonien i et nytt konserthus? Mye tyder på at den blir høy. I Malmö i sommer åpnet Stordalen og Buchardt et tilsvarende prosjekt, Malmö Live, et konserthus i forbindelse med et hotell og konferansesenter.

Der har leieprisen doblet seg i forhold til de gamle lokalene, og budsjettet går ikke opp. Konseptet i Oslo er planlagt litt annerledes, men også her vil leia kunne doble seg, innrømmer direktør for Oslo-Filharmonien, Ingrid Røynesdal, overfor Dagsavisen. Fra 20 til 40 millioner kroner årlig.

Gaven fra Stordalen og Buchardt kommer altså ikke helt uten krav til gjenytelser.

Konserthusplaner er spennende, men her er det all grunn til å ta tida til hjelp. La prosessen dyrke fram andre alternativer, og få mer klarhet i Filharmoniens skjebne i et nytt hus.

Vil for eksempel staten betale for de 20 ekstra millionene i husleie? Det andre alternativet vil sannsynligvis være mindre aktivitet. Mindre kultur.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.