Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Konsertsalget til himmels

Over 30 prosent økning på ett år.

(Dagbladet.no): Besøkssvikten på konserter i USA er over, og også i Norge meldes det om rekordsalg.

- Første kvartal i år har vi solgt ca. 35 prosent flere billetter enn på samme tid i fjor, forteller Kjell Arne Orseth, administrerende direktør i Billettservice, til Dagbladet.no.

Stabilt marked

I over to år har amerikansk musikkindustri slitt med dårlige besøkstall, men første kvartal i år gikk salget opp med 28 prosent. Store show med artister som Jon Bon Jovi, Billy Joel og Aerosmith får mye av æren for økningen, ifølge Billboard.

Rune Lem i Gunnar Eide Concerts tror at konsertmarkedet i Norge har vært mer stabilt.

- Mitt inntrykk er at folk syns det er hyggelig å gå på konserter i Norge. Vi har ikke hatt noen nedtur som USA, og det er en ganske konstant strøm av interessante artister som turnerer her, sier Lem til Dagbladet.no.

Orseth i Billettservice gir festivalene mye av æren for økningen i salget. Både Øyafestivalen, Quart og Norwegian Wood melder om glimrende salgstall, ifølge NRK. Og flere nye festivaler kommer til.

- Festivalmarkedet har økt kraftig de tre-fire siste årene, men vi selger likevel mye bedre enn i fjor. Det kan selvsagt også ha noe med tsunamien å gjøre - vi fikk en tung start på året i fjor, sier han.

HET TURNÉ: DumDum Boys er et av de heteste turnerende norske gruppene i sommer - både på klubb og festival. FOTO: SCANPIX
HET TURNÉ: DumDum Boys er et av de heteste turnerende norske gruppene i sommer - både på klubb og festival. FOTO: SCANPIX Vis mer

Klubbene taper

Fagsjef Trond Bjørknes i Norsk Rockforbund gleder seg over økningen. Men:

- Jeg vil tro at det særlig er på festivalsiden at det har vært en økning. På klubbfronten er det litt mer stagnasjon, sier han.

Monica Reigstad, daglig leder for klubben Garage Oslo, bekrefter dette.

- Magefølelsen sier at vi har solgt noe mindre i år enn vi gjorde i fjor. Det arrangeres mange konserter, og folk har ikke råd til å henge med på alt. Jeg vil ikke skylde på festivalene, men jeg vil også tro at de tar mye av markedet, sier hun.

- Internett har jo gjort det fryktelig enkelt å sjekke ut nye, lovende band, som utgjør en stor del av deres program. Men det fører ikke til økning i billettsalget?

- Ikke nødvendigvis. Før gikk folk ofte på konsert uten å vite hvem som spilte. I dag virker det som om folk er litt mer kresne, og mer bevisst på hva som er på markedet, sier Reigstad.

Hvilke konserter/festivaler framover gleder du deg til? Skriv i kommentarfeltet under!

Konsertsalget til himmels
GODE PENGER: Årets festivaler melder om godt salg. Her fra Turbonegers opptreden på Øyafestivalen i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media