DEBATT

Velferd og fordeling:

Konservativ politikk rammer sårbare mennesker

For å innføre flere skattekutt, reduseres støtteordninger til funksjonshemmede, kronisk syke, arbeidsløse og uføre.

- MERKES IKKE: Da Høyre og Frp gikk til valg i 2013, lovte de store skattekutt og hevdet at skattekutt ikke ville føre til dårligere velferdstjenester. Som i England er det næringslivet og de rikeste som har fått mest, mens vanlig familier knapt kan merke skattekuttene, skriver Mette Nord, leder i Fagforbundet.
- MERKES IKKE: Da Høyre og Frp gikk til valg i 2013, lovte de store skattekutt og hevdet at skattekutt ikke ville føre til dårligere velferdstjenester. Som i England er det næringslivet og de rikeste som har fått mest, mens vanlig familier knapt kan merke skattekuttene, skriver Mette Nord, leder i Fagforbundet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fagforbundet vil bevare den norske velferdsstaten. Alle har krav på et anstendig liv og gode offentlige tjenester. Vi ser at land som får konservativt styre, bygger ned velferdsordningene. De innfører skattekutt til de rikeste og næringslivet, samtidig som de reduserer offentlige budsjetter. I England har innstramminger det siste tiåret gjort livet vanskelig for mange.

Da David Cameron fra det konservative partiet ble valgt til statsminister i 2010, skjøt innstrammingene fart. Offentlig sektor ble redusert med mer enn hundre tusen ansatte og støtteordninger for innbyggerne ble sterkt svekket. Siden den gang har nedbygginga av det engelske velferdssamfunnet gått så fort, og rammet så hardt, at mange mener at selv ikke Margaret Thatcher hadde klart å gjøre det samme.

Ifølge en artikkel i New York Times (28.5.18) minner de sosiale forholdene i England mer om USA enn om de andre vesteuropeiske landene. Avisa har vært i industriområdene i England, blant annet i Liverpool. En fjerdedel av byens befolkning på 460.000 regnes som fattige. De offentlige institusjonene som skal ivareta innbyggerne har fått kraftige økonomiske kutt. De har blant annet kutta i psykisk helsehjelp og hjemmehjelpstjenester. Penger satt av til bostøtte er redusert med 23 prosent siden 2010.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer