<strong>AMERIKA FØRST:</strong> Donald Trumps motto. Foto: NTB Scanpix
AMERIKA FØRST: Donald Trumps motto. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Konservativt og innadvendt

Tida for USAs raushet er forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da er det ingen vei tilbake for republikanerne i USAs Grand Old Party (GOP). Donald Trump er deres presidentkandidat. Rapporter forteller om et splittet parti før landsmøtet i Cleveland, Ohio denne uka. Men på selve konventet ble det vedtatt et partiprogram som er helt på linje med kandidatens ekstreme synspunkter i en rekke saker. Den som hadde håpet på at newyorkeren Donald Trump skulle vise seg å inneha en del sosialliberale holdninger, har lite å trøste seg med i republikanerne nye plattform. Den betegnes som den mest konservative noensinne.

Ikke overraskende fokuserer republikanernes program sterkt på såkalte «familieverdier». Begrepet kamuflerer en ekstrem kristenkonservativ politikk som neppe er i takt med holdninger hos amerikanere flest i 2016. Rettigheter som homofile, lesbiske og transseksuelle har oppnådd i seinere år, blir tilsidesatt. Ekteskap mellom likekjønnede avvises. Forretningers rett til å nekte å betjene homofile, forsvares. Standpunktet mot abort er absolutt; unntak gjelder verken for voldtektsofre eller kvinner som av helsemessige grunner ikke kan gjennomføre et svangerskap. Derimot er partiet sterkt for Gud og våpen. Bibelen skal være rettesnor både i politikken og i undervisningen. Retten til å bære våpen er tilsynelatende gudegitt.

Den skarpe dreiningen i konservativ og sjåvinistisk retning gir seg også utslag i politikken overfor omverdenen. Støtten til klimafinansiering i FN-regi stoppes, CO?-utslipp skal ikke beskattes, og kull er en «ren» energikilde. Frihandelsavtalen med Mexico og Canada (Nafta) må reforhandles eller avvikles. Dramatisk er også Donald Trumps uttalelser i et 45 minutter langt intervju med The New York Times, der han reiser tvil omkring USAs sikkerhetsgaranti i forhold til Nato-allierte. Han sier at det slett ikke er sikkert at USA vil forsvare de baltiske landene mot et eventuelt russisk angrep. Det vil være avhengig av at de har overholdt sine økonomiske forpliktelser overfor USA.

Trumps slagord «Amerika først» handler om at det er USAs økonomiske interesser som er hans førsteprioritet. Han vil hente hjem amerikanske styrker som er stasjonert i utlandet, fordi det er billigere å forsvare USAs interesser fra amerikansk jord, ifølge intervjuet. Budskapet er enkelt: Tida for USAs raushet er forbi. Den nye mangelen på raushet gjelder også innad i USA. Apellen til minoritetsgrupper - svarte, latinos, muslimer - er nærmest ikke-eksisterende. Donald Trumps mur er en sterk metafor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer