Konservatoren fikk seg en overraskelse da hun så hva Van Gogh-maleriet skjulte

Museum gjorde overraskende funn i Vincent Van Goghs «Oliventrær»- maleri.

OLIVENTRÆR: Vincent Van Goghs maleri «Oliventrær» skjuler en 128 år gammel, død gresshoppe. Foto: Scanpix
OLIVENTRÆR: Vincent Van Goghs maleri «Oliventrær» skjuler en 128 år gammel, død gresshoppe. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Eksperter fra Nelson-Atkins kunstmuseum i Kansas City, oppdaget nylig noe uvanlig i et av den verdenskjente kunstneren Vincent Van Goghs malerier.

128 år etter at Van Goghs «Oliventrær» ble malt, oppdaget kuratorer ved museet noe uvanlig. En gresshoppe var malt inn i maleriet, skriver The Telegraph.

GRESSHOPPE: Den over hundre år gamle gresshoppa ble plutselig oppdaget ved en tilfeldighet i Vincent Van Goghs kunstverk. Foto: Scanpix
GRESSHOPPE: Den over hundre år gamle gresshoppa ble plutselig oppdaget ved en tilfeldighet i Vincent Van Goghs kunstverk. Foto: Scanpix Vis mer

Van Gogh var kjent for å male utendørs, noe som er en mulig årsak til at gresshoppa skulle bli foreviget av en av tidenes største kunstnere. Mest sannsynlig har gresshoppa havnet i kunstverket ved en tilfeldighet.

- Van Gogh jobbet utendørs. Vi vet at han måtte jobbe i vind, støv, i gress, ved trær og med fluer og gresshopper, sier Julián Zugazagoitia, direktør ved Nelson-Atkins kunstmuseum til Kansas City Star.

Funnet ved en tilfeldighet

Gresshoppa skal ha blitt oppdaget i forbindelse med katalogisering av kunstverkene ved museet.

Konservator ved museet, Mary Schafer, var den som først oppdaget gresshoppa med et forstørrelsesglass.

Hun trodde først det var et blad hun så. Gresshoppa var kamuflert av brune og grønne farger i forgrunnen av maleriet.

- Det er ikke uvanlig å finne slikt i et maleri. Oppdagelsen av gresshoppa har en sammenheng med Van Goghs malestil og knyttes til det øyeblikket han malte bildet, har hun uttalt til Architectural Digest.

Utfordring for kunstneren

I 1885 skrev Van Gogh selv om maleprosessen og om utfordringene knyttet til å male utendørs, i et brev til sin bror Theo:

«Når man sitter utendørs og maler skjer ting som dette: Jeg må ha fått med meg mer enn hundre fluer, for ikke å nevne støv og sand».

I brevet skriver også kunstneren at maleriene ble skrapet opp av greiner da han bar dem ute i naturen, ifølge The Telegraph.

Verdensberømte Vincent Van Gogh (1853-1890) fra Nederland ble innlagt på sinnsykehus og begikk senere selvmord. Kunstneren begikk selvmord ett år etter at han hadde ferdigstilt «Oliventrær».

MAKS UFLAKS?: En taiwansk gutt opplevde alle menneskers museumsmareritt da han snublet foran et maleri. Vis mer Vis mer

Skar av seg øret

Året før han tok sitt eget liv malte han også et av sine mest berømte verk, selvportrettet «Mann med avskåret øre». Forhistorien til maleriet er meget omdiskutert og flere teorier verserer om hvorfor kunstneren skar av seg sitt eget øre, julen 1888.

Ifølge Store norske leksikon er én teori at en dramatisk og intens krangel med mentor og forbilde Paul Gaugin lå bak den desperate handlingen, men ifølge The Guardian har en britisk forfatter hevdet å finne nye opplysninger. I boka «Studio of the South: Van Gogh In Provence», hevder kunsthistoriker Martin Bailey at handlingen kom som følge av et brev fra broren Theo.

Det hører med til Van Goghs livshistorie at maleriene han ferdigstilte aldri var så intense som i de siste årene i hans liv. Selv ble han ikke anerkjent før i 1920-årene. I dag selges maleriene til Van Gogh for vanvittige summer på kunstmarkedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer