IKKE KONTROLL: «Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi belastningen ved å måtte innse at verdener et kaotisk sted der ingen egentlig har kontroll», skriver kronikkforfatteren. Foto: Aleksander Andersen/Scanpix
IKKE KONTROLL: «Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi belastningen ved å måtte innse at verdener et kaotisk sted der ingen egentlig har kontroll», skriver kronikkforfatteren. Foto: Aleksander Andersen/ScanpixVis mer

Konspiranoia etter 22. juli

Det tok mindre enn en time fra bomben gikk av i Oslo 22. juli til konspirasjonsteoretikere «visste» hva som hadde skjedd.

For ikke så lenge siden befant jeg meg på toget mellom Oslo og Røros, da jeg fikk behov for en tur på toalettet. Akkurat da jeg var på vei inn døra stoppet toget opp. Jeg ble kastet mot dørkarmen, og slo skuldra. Bannende og stønnende fikk jeg tilbake balansen, mens en mengde tanker for gjennom hodet mitt: Dette var utrolig uansvarlig fra togførerens side, han bremset opp uten tanke på passasjerene! Han ga rett og slett blaffen i dem, egoisten!

Naturligvis var alt dette ren projeksjon fra min side. I virkeligheten hadde togføreren ingen mulighet til å vite at jeg akkurat da var på vei gjennom en dør. For ikke å snakke om at det mildt sagt ikke var unaturlig at han stoppet på en stasjon!

Grunnen til at jeg gjenforteller denne historien er at den på en enkel måte illustrerer en av grunnene til at konspirasjonsteorier oppstår: Vi mennesker har lett for å se agendaer, også der de ikke finnes. I tillegg kan konspirasjonsteorier paradoksalt nok gi en følelse av trygghet. Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi i det minste belastningen ved å måtte innse at verden i virkeligheten er et kaotisk sted der ingen egentlig har oversikt eller kontroll.

Konspirasjonsteorier er samtidsmyter, som på samme måte som tidligere tiders myter forsøker å forklare hvorfor ting skjer. Samtidig skiller de seg fra disse fordi de stort sett foregår i nåtiden og i liten grad opererer med overnaturlige forklaringer. Et viktig kjennetegn ved konspirasjonsteorier er at ingenting er tilfeldig: Alt som skjer i verden er et resultat av en bevisst plan, som til tross for at den er skjult for flertallet er mulig å oppdage for den som har øyne å se med.

Det gikk mindre enn en time fra bomben gikk av i Oslo 22. juli til spekulasjonene var i gang på nettstedet Nyhetsspeilet, en alternativ norsk nettavis som siden oppstarten i 2008 har bestått av en salig blanding av konspirasjonsteorier og nyåndelige ideer.

Under overskriften «Bomber terrorister Norges regjering?» hevdet en skribent at terrorangrepet mest sannsynlig var utført av en «manchurian candidate», en omhyggelig forberedt og hjernevasket terrorist, for å skape støtte til videre krigføring i Libya og åpne for mer overvåkning av det norske samfunnet.

I kommentarfeltet på fortsatte debatten. En annen av nettstedets faste bidragsytere hevdet at dette dreide seg om et bestillingsdrap på ordre fra Jens Stoltenberg, med det formålet å kvele et ungdomsopprør fra AUF med krav om boikott av Israel. På et annet nettsted hevdet en representant for «den norske Sannhetsbevegelsen for 11. september», at drapene «i likhet med terrorangrepene i London og New York» var begått av sionister.

Også internasjonalt har konspiranoiaen begynt å blomstre etter angrepet. Syndebukkene som nevnes er oftest Israel, Mossad eller «sionistene», noe som dessverre i mange kretser er en annen måte å omtale en gammel traver innenfor konspirasjonsfeltet: Jødene.

Slike påstander blir i skrivende stund diskutert på høyreekstreme og antisemittiske fora både her hjemme og i utlandet. Kilden til disse forestillingene ser ut til å komme fra den russisk-svensk-jødiske journalisten Israel Shamir, som til tross for sin tilknytning til høyreekstreme nettforaer har laget seg et image som fryktløs israelsk dissident.

I en artikkel på et høyreorientert ungarsk nettsted kort etter hendelsene omtaler Shamir Anders Behring Breivik som «antirasist, pro-homoseksuell og pro-Israel». Samtidig knyttes Breivik til en felleseuropeisk strømning blant annet representert av franske Front National fra Frankrike og britiske BNP og som i Norge har «jøden» Hans Rustad (redaktør for document.no) som sin fremste representant.

LENGER øst blir andre tradisjonelle konspiratoriske forestillinger kringkastet av den russiske satellittfjernsynskanalen Russia Today. Høsten 2010 hadde kanalen over 200 millioner seere, ikke minst i USA der den er den klart mest sette utenlandske nyhetskanalen. Russia Today har gitt en god del sendetid til påstandene om at Barack Obama ikke er født i USA og derfor ikke kan være USAs president, og har gjentatte ganger kringkastet teorier om at USAs regjering selv sto bak terrorangrepene 11. september. Som regel har kanalen gitt ordet til «patrioter» tilknyttet gruppen We Are Change eller til den «uavhengige kommentatoren» Alex Jones.

Både Alex Jones og We Are Change tilhører høyrevridde miljøer som ikke bare er opptatt av å få fram «sannheten» om terrorangrepene, men som også nærer en generell skepsis til myndighetene og internasjonale organisasjoner. Ikke minst FN, som de anser for støttespillere for det de kaller «New World Order», altså et kommende verdensdiktatur, som mer eller mindre hemmelige maktgrupperinger arbeider for, det vil si myndigheter, internasjonal storfinans og, spesielt i USA, religiøse retninger som avviker fra tradisjonell protestantisk kristendom.

I et innslag allerede søndag kveld ble Breiviks påståtte tempelridderorden koblet til hans medlemskap i Frimurerordenen. Ifølge reporteren ser frimurerne «seg som moralsk overlegne alle andre». Jones fortalte at frimurerlosjens hemmelighetskultur gjør den fristende å bruke for kriminelle organisasjoner.

Han fortalte også at Breivik både har hatt møter med britiske tempelriddere og etterretningsfolk og at massakren i virkeligheten var et ledd i en plan for å flytte fiendebildet fra muslimer og over mot motstandere av økonomisk og politisk globalisering. Ikke minst var det en del av en operasjon for å berede grunnen for å utløse en krig mellom kristenheten og islam, i pakt med en hemmelig plan for en endelig gjennomføring av New World Order.

Som bevis viste Alex Jones at det kort etter drapene på Utøya fant sted mystiske endringer på Breiviks facebookside. Andre konspirasjonsteoretikere har fokusert på at Breivik la ned våpenet i det politiet ropte på ham ved navn.

Mange har i kjølvannet av de grusomme hendelsene tatt til orde for å lukke rettssaken mot Breivik for ikke å gi ham en talerstol. Men spekulasjonene som er i gang rundt saken vil bare bli styrket av alt som kan tolkes som hemmeligholdelse. Tilsvarende konspirasjonsteorier oppsto i kjølvannet av Kennedy-drapene og angrepet på World Trade Center, og det er ingen grunn til å tro at konspiranoiaen rundt terroren 22. juli ikke vil vokse seg minst like stor.

Nedslagsfeltet for slike teorier er også større enn før. Nettet har gjort det mulig for konspirasjonsteoretikere å kommunisere med likesinnede og dermed hele tiden forbedre og videreutvikle teoriene sine, samtidig som det har blitt den viktigste informasjonskilden for mange mennesker, ikke minst ungdom. Åpenhet hele veien er derfor viktigere enn noensinne.