Konspiranoia etter 22. juli

Det tok mindre enn en time fra bomben gikk av i Oslo 22. juli til konspirasjonsteoretikere «visste» hva som hadde skjedd.

IKKE KONTROLL: «Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi belastningen ved å måtte innse at verdener et kaotisk sted der ingen egentlig har kontroll», skriver kronikkforfatteren. Foto: Aleksander Andersen/Scanpix
IKKE KONTROLL: «Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi belastningen ved å måtte innse at verdener et kaotisk sted der ingen egentlig har kontroll», skriver kronikkforfatteren. Foto: Aleksander Andersen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For ikke så lenge siden befant jeg meg på toget mellom Oslo og Røros, da jeg fikk behov for en tur på toalettet. Akkurat da jeg var på vei inn døra stoppet toget opp. Jeg ble kastet mot dørkarmen, og slo skuldra. Bannende og stønnende fikk jeg tilbake balansen, mens en mengde tanker for gjennom hodet mitt: Dette var utrolig uansvarlig fra togførerens side, han bremset opp uten tanke på passasjerene! Han ga rett og slett blaffen i dem, egoisten!

Naturligvis var alt dette ren projeksjon fra min side. I virkeligheten hadde togføreren ingen mulighet til å vite at jeg akkurat da var på vei gjennom en dør. For ikke å snakke om at det mildt sagt ikke var unaturlig at han stoppet på en stasjon!

Grunnen til at jeg gjenforteller denne historien er at den på en enkel måte illustrerer en av grunnene til at konspirasjonsteorier oppstår: Vi mennesker har lett for å se agendaer, også der de ikke finnes. I tillegg kan konspirasjonsteorier paradoksalt nok gi en følelse av trygghet. Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi i det minste belastningen ved å måtte innse at verden i virkeligheten er et kaotisk sted der ingen egentlig har oversikt eller kontroll.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer