NY THRILLER: Tom Kristensens nye bok handler om nordsjødykkerne.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY THRILLER: Tom Kristensens nye bok handler om nordsjødykkerne. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Konspirasjon i Nordsjøen

Tom Kristensen er en forfatter som ofte berører brennbare samfunnsproblemer. Hans nye thriller er skrevet i sympati med nordsjødykkerne.

||| ANMELDELSE: En nordsjødykker omkommer og en annen blir lettere skadd etter et oppdrag på 81 meters dyp ved en borerigg.

Konspirasjon i Nordsjøen

Samtidig kommer et trusselbrev til olje- og energiministeren, hvor noen skriver at den samme boreriggen vil bli utsatt for sabotasje hvis ikke Troll-utbyggingen stanses og femti millioner utbetales.

Storpolitikk
Tom Kristensen er en meget dyktig thrillerforfatter, han mestrer balansegangen mellom å skildre et kynisk, storpolitisk maktspill og effekten det har på vanlige mennesker. I «Dypet» er det nordsjødykkerne, pionérene fra oljeutvinningens begynnelse, som betaler prisen, men har myndighetene lurt dem med vitende og vilje?

Kristensen kan kunsten med å bygge opp spenningen fra første side, og det gjør han også i «Dypet». Handlingen starter i 1981, og foregår både i det harde dykkermiljøet og på et toppolitisk plan i hovedstaden. Det står store penger på spill hvis ikke utbyggingen av oljefeltene går etter planen, og på ministernivå er man usikre på hvordan truslene skal håndteres. For hvem står bak? Ingen har hørt om gruppen som vil sabotere Troll, men kan man ta sjansen på at den ikke eksisterer? Den skadde mannen heter Tord Stensen, han er en erfaren og svært dyktig dykker, men han får en psykisk knekk etter opplevelsen. Han har kone og en sønn hjemme i Tønsberg, men treffer en vakker, utenlandsk kvinne i Stavanger, som viser stor interesse for ham. Og etter hvert som tida går, blir forholdet mellom Tord og denne mystiske Isabella langt mer intenst. Til slutt går det som det må gå... og Tord forsvinner et eller annet sted i verden.

Farlig spill
Nesten tretti år senere blir Tords sønn Jonas oppsøkt av en lettere forvirret tidligere nordsjødykker. Mannen har et eller annet å fortelle om faren, men Jonas klarer ikke skjønne hva han mener. Besøket setter ham i kontakt med noen av dykkerveteranene, som lever ganske elendige liv med sykdom og trygd og alkohol. Dykkerpionérene i den første fasen av det norske oljeeventyret fikk aldri den erstatningen de mente de hadde krav på, etter å ha fått ødelagt både liv og helse i et yrke som var omtrent uten kontroll fra helsemyndighetene. Fra nå av kastes den ellers ganske så fredsommelige regnskapsføreren Jonas ut i et spill som er farligere enn han kan forestille seg. Han og samboeren og de tre nordsjøveteranene blir utsatt for et hardt press fra ukjente fiender, og spenningen blir mer intens jo nærmere slutten man kommer. Det går fort unna, Kristensen skrivestil er som skapt for sjangeren. Han skaper troverdige personer, bygger opp handlingen ufravikelig logisk og oppfyller lesernes forventninger hele veien fram til siste side.