- Konspirasjonsteori som ikke holder vann

Dagbladets anmelder om kontroversiell Kirsten Flagstad-bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Inger Solbrekken ga i 2003 ut en biografi om Kirsten Flagstad (1895-1962) som hun i forordet kaller Norges største utøvende kunstner gjennom alle tider. I biografien ble det ikke plass til alt stoffet om landssviksaken mot hennes mann Henry Johansen. Nå har forfatteren sett nærmere på dette sørgelige kapittelet i den store Wagner-sangerens liv.

Temaet er absolutt verdig ei bok. Det kan ikke herske tvil om at Kirsten Flagstad ble utsatt for ondsinnede ryktekampanjer, slike oppsto gjerne i miljøer som selv hadde lite å skilte med og som også valgte seg ofre som ikke kunne forsvare seg. Det lå en rehabilitering i at Kirsten Flagstad fikk utstedt norsk pass høsten 1946 for å dra på turné. I 1951 fikk hun ny kontrakt med Metropolitan i New York, og hun ble Den Norske Operas første sjef i 1958.

Ingen norsk borger med det minste plett på sitt rykte ville heller blitt avbildet på en pengeseddel, slik Kirsten Flagstad pryder 100-kroneseddelen og avløste salig Camilla Collett. Ikke nok med at operasangerens portrett pryder seddelen, vannmerket gjengir et av hennes broderier, på den andre siden av seddelen gjengir vannmerket mønsteret på en brosje fra et av hennes Wagner-kostymer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer