Konspiratorisk suppe

Hvorfor sår stadig flere tvil om hva som skjedde den 11. september?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Konspirasjon i ruiner
  • Ekstreme synspunkter

TERROR OG TVIL: Det finnes ikke saklig grunn til å trekke den såkalte offisielle versjonen om 11. september i tvil. Men konspirasjonstenkerne omgås fakta på en svært lemfeldig måte. Emil André Røyrvik legger i sin kronikk «Ekstreme synspunkter» i Dagbladet tirsdag 19. september frem en rekke argumenter for at vi ikke vet hva som skjedde den 11. september eller hvem som sto bak.

Det Røyrvik og et utvalg norske imamer impliserer, er at den amerikanske regjeringen hadde en finger med i spillet. At dette tullet legges fram av en «forsker og skribent» fra SINTEF/NTNU, og nå trykkes i en av landets ledende aviser, er noe vi kanskje bør være glad for. Den milde utgaven av dette tankesettet, er at amerikanerne fikk som fortjent denne dagen i 2001. Den moderate, at amerikanerne så det komme, og lot være å gripe inn. Den «dristigste», at amerikanerne gjorde det selv.

En meningsmåling fra The Scripps Survey Research Center den 6. august i år viser at mer enn en tredjedel (36 prosent) av amerikanerne nå mener at myndighetene enten var involvert i terroraksjonene, eller i det minste unnlot å gripe inn - for å få påskudd til å gå til krig. Synspunktene får formodentlig enda større tilslutning i den arabiske verden. Og bare 17 prosent av britiske muslimer mener at arabere var involvert den 11. september. Dette er tall Røyrvik bruker for å argumentere for at verken hans eller imamenes påstander er ekstreme. Snarere er det visstnok Bjarne Håkon Hansen som er ekstrem, når han kritiserer imamene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.