KÅTBUKK: Tim Robbins forsøker å forhindre tredje verdenskrig mens saker og ting sprenger på og vil ut av både det ene og det andre organet. Foto: HBO Nordic
KÅTBUKK: Tim Robbins forsøker å forhindre tredje verdenskrig mens saker og ting sprenger på og vil ut av både det ene og det andre organet. Foto: HBO NordicVis mer

Konstant kåt utenriksminister jager rundt med nyrestein

I HBO-serien «The Brink».

Viktig melding til alle som følte at fjerde sesong av «Homeland» burde byttet ut Claire Danes med Jack Black:

Dere er blitt bønnhørt.

Den mørke komiserien «The Brink» utspiller seg nemlig i stor grad i Pakistan, hvor en ambassadeansatt ved navn Alex Talbot (Black) blandes inn i et statskupp som fører verden ut i en global krise hvor stikkordene er atomtrusler og bakdørsdiplomati.

Foruten Black følger serien også Tim Robbins som USAs konstant kåte utenriksminister, jagende rundt med en nyrestein mens han forsøker å hindre tredje verdenskrig.

En tredje fortellingstråd har Pablo Schreiber, kjent som Pornstache fra «Orange is the New Black», i rollen som dopdealende jagerflyver i den amerikanske marinen.

Tross høy produksjonsverdi og fine gjensyn med travere som Carla Gugino, Aasif Mandvi og Esai Morales klarer ikke «The Brink» helt å leve opp til utgangspunktet.

«Ja takk, begge deler»
Noe av det handler om en Ole Brumsk «ja takk, begge deler»-holdning som ikke gir den ønskede avkastningen.

Serien forsøker å være smart og dum på samme tid, med plutselige innfall av platt crazykomikk som distraherer fra den mer sobre smartheten den etterstreber.

Samtidig beveger den seg inn på enemarker hvor andre for lengst har planta mer solide flaggstolper.

De tidlige episodene utspiller seg som en «In The Loop»-avlegger serieskaperne Roberto og Kim Benabib aldri helt klarer å lande.

Armando Iannuccis mange vellykkede bidrag til politisk satire er et åpenbart forbilde for brødrene, men de deler ikke Iannuccis nådeløse talent for dialog.

Dermed tar de munnen for full ved å legge opp til utallige kjappe replikkvekslinger, all den tid replikkene ikke er fullt så hvasse som de burde vært.

Senere episoder tjener på å skru ned de mest overtydelige komiforsøkene og i stedet pumpe opp det diplomatiske spillet. Dermed kommer også skuespillerne mer til sin rett.

Har underholdningspotensial
Tim Robbins er som alltid fornøyelig, til og med når han utøver småfrekt diplomati mens han later vannet i en tissepose kobla til et kateter.

Dynamikken mellom ham og assistenten Kendra (Maribeth Monroe), like øyerullende som hun er trofast, er seriens beste kort.

Samtidig fremkaller både Pablo Schreiber og Jack Black sympati med rollefigurene sine og kaoset de må takle, selv om Blacks stadige «holy shit, dude!»-fakter vil overbevise sånn cirka null prosent av dem som måtte mislike ham fra før.

Etter som fortellingens mange konflikter eskalerer, øker også spenningen noe, og fem episoder inn i fortellingen er det tydelig at «The Brink» kan ha et underholdningspotensial.

Om det kan forløses i andre halvdel av sesongen forblir imidlertid usikkert.