DEBATT

ME-syke

Konstant spredning av frykt

Det er mange som har erfart å bli bedre og friske av Lightning process, andre kognitive teknikker og stressmestring. Da må det forskes.

HJULPET MANGE: Mange av våre medlemmer har hatt ME-diagnose etter alle kriterier, og noen har vært blant de sykeste pasientene som ligger på mørke rom i årevis, og har fortsatt opplevd utbytteav Lightning process, skriver innsenderne. Foto: NTB Scanpix
HJULPET MANGE: Mange av våre medlemmer har hatt ME-diagnose etter alle kriterier, og noen har vært blant de sykeste pasientene som ligger på mørke rom i årevis, og har fortsatt opplevd utbytteav Lightning process, skriver innsenderne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet omtalte 16. mai en underskriftskampanje for å få endret eller stoppet et forskningsprosjekt på tredagersintervensjonen Lightning Process (LP) ved ME/CFS. Norges ME-forening har også skrevet brev til Forskningsetisk komité NTNU. I Dagbladet 26. mai beskriver Olav Osland og Bjørn K Getz Wold i ME-foreningen deres syn.

Recovery Norge (RN) er en organisasjon av mennesker som har erfart å bli friske gjennom strategier som endrer kroppens reaksjonsmønstre gjennom endringer i tanke- og handlingsmønstre. Mange har benyttet seg av Lightning process. RN er støtteorganisasjon for den planlagte studien på tredagersintervensjonen.

Vi mener det er bekymringsfullt at individer og organisasjoner forsøker å stoppe og påvirke forskningen og at forskere som ikke oppfattes å bidra til «riktig syn» motarbeides. ME-organisasjoner internasjonalt og i Norge er ensidig negative til forskning på alt som forbindes med noe «psykologisk».

Vi ser en konstant spredning av frykt og nedsnakking av slike strategier. Dette kan forhindre forskeres arbeid, påvirke rekruttering til studier, og påvirke resultatene. Hvis tillit, forventning, håp og motivasjon er viktig, kan svært negativ omtale virke som en noceboeffekt (det motsatte av placebo), og forverre kroppslige reaksjoner. Våre medlemmer har ofte erfart hvordan frykt for forverring er sentralt i helseproblemet og hvor viktig det er å tørre å prøve.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer