Konstruert pytt i panne

Litt Da Vinci-koden, litt Harry Potter og litt James Bond: Vips så har du en dansk bestselger.

BOK: «Libri di Luca» er allerede oversatt til 17 språk. Filmrettighetene er solgt til Nordisk Film. Det burde ikke forundre noen. Alle ingrediensene er der: Flere tusen år gamle konspirative hemmeligheter, mord, selvmord, lyn og torden. Legg til en kjærlighetsfortelling, en god dose action og et plott som utvikler seg i et så James Bond-aktig omfang at hele jordas framtid står på spill. Da har du debuten til danske Mikkel Birkegaard.

Mystisk antikvariat

Den suksessrike advokaten Jon Campelli ble bortadoptert som liten etter at moren tok sitt liv. Da faren døde, arvet han antikvariatet «Libri de Luca» i København. Det frekventeres av de underligste mennesker med de mest selsomme leserevner. Det skal snart vise seg at både Jons mor og far døde en mystisk død, og at faren elsket sin sønn så høyt at han støtte ham fra seg for å redde hans liv.

Ladete bøker

Tematikken er som følger: Det finnes mennesker med en særegen leserevne. De kalles Lettorer. De er delt i to undergrupper. Det er såkalte «mottakere», ofte dyslektikere, som kan lese det andre leser via tankeoverføring. Samt påvirke lesningen i så stor grad at leseren kan dø av det.

Så har vi «avsenderne». Ved høytlesning kan de få lytterne til å tro på hva som helst. De beste av dem kan framkalle både lyn og torden. Det er avhengig av om boka er ladet, det vil si lest mange nok ganger til at den er full av energi.

I det godes ærend kan Lettore-evnene være unike. Men ikke om evnene utnyttes av onde mennesker med et fryktelig maktbegjær. Og handlingen når sitt klimaks på Bibliotheca Alexandria. Ja, da sier det seg selv at jorda er ille ute.

Lesser på

Språklig er Birkegaard ingen virtuos, for å si det forsiktig. Likevel kunne dette blitt en god og kanskje til og med original thriller. Den handler om kjærlighet til skriften. Om lesning som er langt mer enn lesning. Om å lytte, om bokas makt.

Men Birkegaard stopper liksom ikke i tide. Han bare lesser på, og plottet blir til slutt så meningsløst og konstruert at du føler deg helt idiot som leser.

Det går bra til slutt. Men noen av de slemme unnslipper. Aner vi en oppfølger eller fem?