Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kontantstøtten:

Kontantstøtte er bra for barna

Etter 20 år med kontantstøtte er det nå igjen på sin plass å minne om hva ordningen er til for: Å sikre barna en så god start på livet som mulig.

BARN ER FORSKJELLIGE: Slett ikke alle er klare for barnehagen når de er ett år gamle, skriver artikkelforfatter. Foto: KonstantinChristian / Shutterstock / NTB scanpix
BARN ER FORSKJELLIGE: Slett ikke alle er klare for barnehagen når de er ett år gamle, skriver artikkelforfatter. Foto: KonstantinChristian / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre mener at kontantstøtten bør bevares fordi det handler om retten til å kunne velge selv. De aller fleste foreldre vet faktisk hvilken type omsorg som er best for barna sine.

Barn er forskjellige. Slett ikke alle er klare for barnehagen når de er ett år gamle. Kontantstøtten gir familiene fleksibilitet til å selv vurdere dette. Med innføringen av fleksibel kontantstøtte kan den nå utbetales prosentvis ut fra hvor lenge barnet er i barnehagen. Familiene får slik litt større handlingsrom dersom foreldrepermisjonen er ferdig før barnet kan begynne i barnehage.

Kristin Ørmen Johnsen
Kristin Ørmen Johnsen Vis mer

Syv av ti foreldre som mottar kontantstøtte oppgir at de ikke vil søke om barnehageplass selv om kontantstøtten avvikles. Disse foreldrene har både verdibaserte og praktiske grunner til at de ønsker kontantstøtte fremfor å søke om barnehageplass.

Dette slår bena under Arbeiderpartiets argument om at det å fjerne kontantstøtten automatisk vil føre til at innvandringskvinner kommer ut i arbeid.

Tidligere undersøkelser viser at holdningene til kvinners yrkesaktivitet, og hva som er best for barna, er mer avgjørende enn økonomiske insentiver når det gjelder hvorfor innvandrerkvinner ofte er hjemme med småbarn opptil tre år.

Kjønnsrollemønster og familieforståelsen er en del av kulturen som gjør at mange innvandrerkvinner tar hovedansvaret for barneomsorgen. Vi vet at svake språkferdigheter og lavt utdanningsnivå hos innvandrerkvinner er blant de største utfordringene på kompetansesiden.

Introduksjonsprogrammet med tett kobling til arbeidslivet og større krav til norskopplæring og deltagelse i samfunnet, gjør at flere kommer i arbeid.

Ved utgangen av mars i år var det kun 16700 som benytter seg av kontantstøtte. Det er en reduksjon på 16 prosent sammenlignet med 2016. Så selv om støtten har økt, har ikke dette ført til flere mottakere av ytelsen.

En støtte som varer i maks elleve måneder er ikke avgjørende for integreringen av innvandrerkvinner. Vi bør heller se på de sosiale ytelsene samlet. Løsningen på integreringsutfordringer er ikke å frata foreldre noen dyrebare måneder sammen med barna når de er så små at de knapt kan gå selv.

Høyre prioriterer barnas beste – uten unntak!