LEDER

Kontantstøtten hører hjemme på historiens skraphaug

Avleggs 20-åring.

STÅR I VEIEN: Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STÅR I VEIEN: Erna Solberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Forrige uke fylte kontantstøtten 20 år. Støtten, som i dag gis til foreldre med barn mellom ett og to år som ikke er i barnehage, ble innført av Bondevik I-regjeringen fra og med 1. august 1998.

Når tenåra er over, er det for mange naturlig å flytte hjemmefra. For kontantstøtten er tida inne for å ta veien dit den alltid har hørt hjemme: Til historiens skraphaug.

Allerede ved unnfangelsen var ordningen avleggs og gammeldags. Framfor å sette full fart mot et likestilt arbeidsliv, med reell valgfrihet for familiene, valgte politikerne isteden å sette bremsene på. Det var en historisk feilvurdering, som først ble bøtet på da politikerne fant sammen om barnehageløftet fem år seinere.

Men om kontantstøtten var feil svar på datidas utfordringer i 1998, er den i dag ikke bare overflødig, men virker også direkte hemmende på noen av de viktigste oppgavene vi i dag står overfor.

Med dagens barnehagedekning er hovedutfordringen ikke lenger å finne plass til alle som søker, men at flest mulig skal benytte seg av tilbudet. Å betale familier for at barnet, og som oftest en av foreldrene, står utenfor så viktige fellesarenaer som barnehage og arbeidslivet er, er absurd bruk av skattebetalernes penger i et Norge som blir stadig mer mangfoldig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer