For det første gis småbarnsforeldre ingen reell valgfrihet uten at vi samtidig har full barnehagedekning. Barnehagedekningen er i høy grad et kommunalt anliggende. I 1998 hadde kun 51,8% av barna i aldersgruppen 0- 5 år plass i barnehage (SSB).
For det andre vil valgfriheten være begrenset av barnefamilienes økonomi og prisene på barnehageplasser. I den grad lavinntektsfamilier ikke ser seg råd til å benytte barnehage, er dette i motstrid til prinsippet om «valgfrihet». Den nylig frigitte OECD-rapporten som tar for seg dagens norske barnehagepolitikk, retter kritikk mot kombinasjonen kostbare barnehageplasser og kontantstøtten. Det hevdes at høy foreldrebetaling kan føre til at barn fra lavinntektsfamilier ikke får barnehageplass, og at denne ulikheten kan forsterkes av kontantstøtten. At denne kritikk blir blankt avvist av statssekretær With (Aftenposten 30.6. d.å.), oppfatter vi som nok et tegn på at den sittende regjeringen ikke setter oppvekstvilkår i fokus. Hvis barnets beste hadde stått i sentrum for regjeringens familiepolitikk, ville den vært opptatt av utjevning i barns levekår, i stedet for å komme med fornektelser i et forsvar for kontantstøtten. Den enkelte kommune kan likevel påvirke barnehageprisen, bl.a. ved gradering av barnehagepris etter familiens inntekt.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger