LEDER

Dagbladet mener:

Kontantstøtten må diskuteres hvis flere minoritetsbarn skal i barnehage

Ordet er fraværende fra regjeringens ellers kjærkomne tiltak

20 MILLIONER: Departementet til kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil bidra til å få flere i barnehage. Foto: Vidar Ruud / Scanpix
20 MILLIONER: Departementet til kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil bidra til å få flere i barnehage. Foto: Vidar Ruud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Flere barn fra minoritetsfamilier bør i barnehage. Det er en utbredt holdning, og det er målet til regjeringen, som nå gir 20 millioner kroner til opplysningsarbeid for at familiene skal bli bedre informert om hvilke rettigheter de faktisk har.

Mange minoritetsfamilier har lav inntekt, og de siste årene har familiene som ligger under et visst inntektsnivå kunnet få gratis kjernetid for barna i barnehagen.

Men en ny SSB-rapport viser at rundt seksti prosent av foreldrene i gruppen som ordningen ble innført for, ikke kjenner til den. Førti prosent er ukjent med ordningen med redusert foreldrebetaling, som også gjelder lavinntektsfamilier.

Dette er et både velment og kjærkomment tiltak. Samtidig er det et ord som er påfallende fraværende fra regjeringens handlingsplan, og det er kontantstøtte. Så sent som i fjor kom Fafo-rapporten «En dråpe, men i hvilket hav?», som anslo at ti prosent av alle ett- og toåringer med vietnamesisk, pakistansk eller somalisk opprinnelse i Oslo og Akershus ikke er i barnehage som direkte konsekvens av at moren mottar kontantstøtte. Stadig flere stemmer har gjennom årene pekt på at kontantstøtteordningen hemmer integreringen. Erna Solberg har tidligere skrevet at man ikke bør redusere integreringsdebatten til spørsmålet om kontantstøtte, men det tjener heller ingen å late som om den ikke er en betydningsfull faktor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer