DEBATT

Kontinuitet er kanskje det aller viktigste i eldreomsorgen

Les Heges fortelling om sin demente mor. 

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Min mor er en vennlig og hyggelig, humoristisk og positiv eldre dame på 92 år. Hun er enke siden 1985, har hatt en god venn hun har hatt mye hygge med, og hun hadde en interessant yrkeskarriere. Hun har tre barn, seks barnebarn og seks oldebarn. Hun har besøk av barna sine flere ganger i uka, og er på helgebesøk hos oss med jevne mellomrom.

Mamma er dement, og bor hjemme i leiligheten vi vokste opp i, i Frogner bydel i Oslo. Hun er på dagsenter tre hverdager i uka, og har fire besøk av hjemmesykepleien hver dag. I tillegg blir leiligheten vasket hver 14. dag, det blir handlet inn mat og andre husholdningsvarer og hun får hjelp til å dusje og vaske håret en dag pr. uke. Vi har lenge vært usikker på om dette er tilstrekkelig hjelp. Det har ofte vært utrykninger og mange telefoner; hun har falt, veska blir borte, telefonen blir borte, vi får ikke tak i henne, men alt kommer til rette. Hun har kommet seg etter fall og som regel er alt i orden. Det går, men hvor lenge går det?

Da hun fikk urinveisinfeksjon etter jul, erfarte vi hvor sårbar hennes situasjon er, og stilte igjen spørsmålet: Hvor lenge kan hun bli boende hjemme? Bør vi søke om sykehjemsplass nå? Hun fikk et korttidsopphold på sykehjem, fikk antibiotika, og ble sterk nok til å komme hjem igjen. Vi hadde sett svakheten ved den daglige hjelpen hun får, og følte større utrygghet. Når mamma er i vanlig god form – hun er frisk, tar ingen medisiner, men er dårlig til beins, og er blitt svært forsiktig etter et par fall – går alt greit. Men det er helt marginalt, og små, små ting kan velte både hennes og vår trygghet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer