DEBATT

Åpne kontorlandskap:

Kontorlandskapenes elendighet

Vår fornuft tilsier at arbeidsoppgaver og fysiske rammer på arbeidsplassen må passe sammen.

ÅPEN LANDSKAP: Forskning på kontorlandskap, og erfaringer, viser at folk klager typisk over støy og manglende privatliv. Det er særlig andre ansattes samtaler og ringende telefoner som er plagsomme, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
ÅPEN LANDSKAP: Forskning på kontorlandskap, og erfaringer, viser at folk klager typisk over støy og manglende privatliv. Det er særlig andre ansattes samtaler og ringende telefoner som er plagsomme, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kontorlandskap betyr at du som ansatt sitter i et stort rom med mange kontorplasser, hver med eneste datatilgang. Som ansatt har du ingen fast plass fordi enhver PC gir tilgang til nettet og filer med tekst som du måtte ha.

Det er ikke nær tilgang til bøker og litteratur som forskere trenger, og har hatt på sine enekontorer gjennom en lang historie, nå kalt cellekontorer, som i et fengsel.

Kontorplasser i kontorlandskapet kalles retorisk «aktivitetsplasser» (sic!). Altså i cellekontorene råder det slapphet. Det er to forskjellige tilnærminger til kontorlandskap og forskning knyttet til faktisk befolkningshelse: Den retoriske positive tilnærmingen er basert på at det gir bedre sosiale relasjoner mellom medarbeiderne og dermed større arbeidsglede. Det skyldes at økt tilgjengelighet mellom ansatte gir bedre samarbeid.

Den negative tilnærmingen bygger på at ansatte som arbeider i åpne landskap ikke får ro, mister konsentrasjon og derfor får færre sosiale relasjoner og dermed en lavere tilfredshet. Det skyldes at man er redd for å forstyrre hverandre og at man føler seg overvåket. Produktiviteten synker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer