Kontrakt med Gud & Thomas

Herborg Kråkevik og Thomas Robsahm planlegger en ny spillefilm sammen, med arbeidstittelen «En kontrakt med Gud». Arbeidet med «Det største i verden» har gitt mersmak.

MOLDE (Dagbladet): - Samarbeidet med Thomas er mest inspirerende jeg noensinne har hatt, sier Herborg Kråkevik. Hun er i Molde sammen med regissør Thomas Robsahm og manusforfatter Siri Senje for å promotere høstens store filmbegivenhet. «Det største i verden» har premiere under filmfestivalen i Haugesund i slutten av denne måneden.

Kråkevik setter høye krav til seg selv.

- Jeg var nesten alltid misfornøyd med min egen innsats som skuespiller og håpte at Thomas ville ta scenen om igjen. Jeg har prøvd å glemme at det er store Bjørnson som står bak romanen, og forsøkte å gi meg hen til følelsene. Mennesket er en sum av livet sitt, og jeg har forsøkt å trekke ut sider som passer inn i rolleskikkelsen Petra.

Filmen har gitt mersmak:

- Selv om jeg liker kontakt med publikum, har filmen mer rom for de vare, små inntrykk.

Stjal filmtittel

Nå har Robsahm og Kråkevik slått hodene sammen for å arbeide fram en ny idé. Også denne gangen med Herborg i hovedrollen. Robsahm har allerede filmtittelen klar:

- Den skal hete « En kontrakt med Gud » . Det er fint for meg å si det, så stjeler ingen andre tittelen, humrer han. Det har han erfaring med fra tidligere: Den planlagte erotiske spillefilmen « Sjokolade » har skiftet navn til « Ekte sjokolade » , etter at den svenske regissøren Lasse Hallström valgte seg samme tittel.

Verden på hodet

Robsahm har tidligere karakterisert Kråkevik som en lysende skuespiller med en stor framtid innen norsk film. Det nye filmprosjektet er bygd på en idé av ham selv, og regissøren prøver for tida ut samarbeidsklimaet med to manusforfattere.

- Den nye filmen handler om tragisk kjærlighet, der hovedpersonen må ta et tøft valg.

- Det er en nåtidshistorie, og den er tøff både psykisk og fysisk. Verden blir snudd opp ned for hovedpersonen, sier Robsahm.

- Thomas og jeg har hele tida lett etter nye samarbeidsprosjekt. Denne ideen er foreløpig på kaféstadiet, men vi har lyst å få det til, sier Kråkevik.

Litt smågal

Kråkevik forbereder seg for tida på anmeldelsene som vil komme etter spillefilmdebuten, for hun har, som hun sier, et «veldig uprofesjonelt» forhold til anmeldelser.

- Jeg har en god følelse for filmen. Det er en veldig ærlig film, og vi har gjort så godt vi har kunnet. Det viktigste for meg er at publikum setter pris på den.

Da Kråkevik fikk vite at hun hadde fått hovedrollen i Bjørnstjerne Bjørnsons drama «Fiskerjenten», løp hun ned på Nationaltheatret og kastet seg rundt halsen på Bjørnson-statuen. En handling ikke helt ulik Petra i «Det største i verden».

- Forskjellen mellom meg og Petra er kanskje at jeg er mer oppmerksom på ikke å støte folk, men så er det jo nesten ti år mellom oss.

- Dere er litt smågale begge to?

- Ja, vi er vel det. Men gale folk vet jo ikke selv at de er det, smiler Herborg lurt.

<B>UTFYLLER HVERANDRE:</B> Nå går Thomas Robsahm og Herborg Kråkevik på kafébesøk og planlegger en ny film.