Køntri på jazzfestivalen

MOLDEJAZZ (Dagbladet.no) I dag hørte vi på køntri på Moldejazzen. Møt Home Groan, som mener de er Norges beste no depression-band.

Norges beste no-depression band? Det er kanskje ikke så mange å konkurrere med, lurer vi?

-Nei, la oss si Europas største da, sier Home Groan. De er forresten ikke så interessert i å putte ting i bås likevel, noen ganger kaller de musikken sin acid country.

No depression er navnet på den alternative køntribølgen som representeres av band som Son Volt, Whiskeytown og Uncle Tupelo. Sjangerens navn stammer fra Uncle Tupelos plate «No Depression» som kom i 1990. Mer om musikken kan du lese på nett i for eksempel magasinet som selvfølgelig heter No Depression.

Spiller ikke jazz på jazzfestivalen

Home Groan består av låtskriver Martin Hagfors på vokal og gitar, Odd Erik Fleicher på bass, Bengt Olsson på gitar og Even Finsrud trommer. I dag spilte de på torget i Molde.

Men hva gjør egentlig et køntriband her?

-På torgscenen slipper de til all slags musikk. Folk er vel glade for å få et avbrekk, mener Home Groan.

Torgscenen er åpen for litt av hvert. Her spiller gjerne lovende, unge talenter, og kanskje ikke fullt så unge, men flinke folk som Home Groan.

Flere av bandmedlemmene har spilt på Moldejazzen før, og de havner av en eller annen grunn ofte borti både blues- og jazzfestivaler.

-Vi spiller definitivt ikke jazz, selv om vi liker noe av det, forteller Hagfors.

Guttas favoritter er å finne tilbake til 70-tallet, og de nevner forbilder som The Byrds, Buffalo Springfield, The Band og Neil Young.

På konserten i dag spilte de blant annet hyllestlåta «You Made A Difference» til Rick Danko i The Band som gikk bort i fjor. Hagfors har møtt han flere ganger, og er stor fan.

Digger Jaga Jazzist

-Det går vel ikke an å si at vi ikke liker jazz, nei de er flinke musikere, mener gutta, som ikke har rukket å gå på koserter enda.

-Jaga Jazzist liker vi godt, og de spiller jazz.

Beundringer har nok sitt opphav i bandets bidrag på flere av platene til Home Groan. På sporet «Itch» på den siste plata «Fish» spiller hele det 10-manns store bandet. Og det var det Martin Horntvedt, trommeslageren i Jaga som ville.

Produktivt band

Home Groan har gitt ut 4 plater, en for hvert år de har holdt sammen. De er altså svært produktive. Den femte plata kommer til høsten, og bandet er også med på den nye norske tributen til Neil Young «Everybody Knows This Is Norway? A Norwegian Tribute to Neil Young» som fikk en firer av Dagbladets anmelder.

Husband i kvinnefengsel

Bandet er dessuten husband på Bredtvedt kvinnefengsel.

-De liker oss, setter pris på tekstene våre, er et godt publikum og kommer med uanstendige forslag! Også er det skikkelig underground, mener Hagfors.

-Vi pleier å ta de låtene vi har om litt kjørte damer når vi er der oppe, forteller guttene.

Bandet spiller også i andre fengsler, Ila og Trøgstad. De liker dagkonserter der konserten ikke forstyrres av fulle mennesker som snakker i mobiltelefon foran scenen.

Home Groan navnet er som du kanskje allerede har tenkt deg fram til, et ordspill på forbudte narkotiske substanser som man kan dyrke hjemme. Men bandet heter altså ikke Home Grown, selv om mange tror det.

Biprosjekter

Martin Hagfors er også med i bandet HGH der han spiller med Gebhardt fra Motorpsycho og Haugen fra Hellbillies. Nå har imidlertid sistnevnte sluttet, men navnet er ikke byttet til HG. Nå kaller de to seg for Hagfors Gebhardt Hickstars. De andre bandmedlemmene har også spilt i andre prosjekter, Fleicher blant annet i The Contenders.

Og musikerne forener seg. Foruten Jaga Jazzist har Home Groan fått hjelp fra Gebhardt, Claudia Scott og flere andre på sine skiver.

I fjor spilte Home Groan på Norwegian Wood, og senere i år skal de blant annet på Drøbakfestivalen. Under Moldejazz spiller bandet på utestedet Zaratustra, og der kan du møte dem i kveld 2300.

I dag spilte de for en fullsatt Rådhusplass, og publikum så ut til å like et avbrekk i jazzen.

Er du ikke i Molde kan du høre musikken og lese mer om bandet på deres nettsider.

<B>HOME GROAN:</B> Verdt og sjekke ut. Bandet spilte på Moldejazzen i dag. Fra venstre Odd Eirik Fleicher, Even Finsrud, Martin Hagfors og Bengt Olsson.