DEBATT

Debatt: Terrorberedskap

Kontroll med eksplosiver forebygger terror

Klarer vi å forebygge én eneste terrorhendelse, sparer vi mennesker for forferdelige lidelser og samfunnet for enorme summer.

TERROR: Forebygging er billigere enn reparasjon på en rekke områder, også når det gjelder terror, skriver artikkelforfatteren. Bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011 har så langt kostet samfunnet nesten 5,8 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TERROR: Forebygging er billigere enn reparasjon på en rekke områder, også når det gjelder terror, skriver artikkelforfatteren. Bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011 har så langt kostet samfunnet nesten 5,8 milliarder kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Bomben i regjeringskvartalet 22. juli 2011 har så langt kostet samfunnet nesten 5,8 milliarder kroner, viser foreløpige tall fra Statsbygg.

Forebygging er billigere enn reparasjon på en rekke områder, også når det gjelder terror. Beredskap og redningsinnsats får stor oppmerksomhet når tragiske hendelser inntreffer. Forebygging er historien om det som ikke skjer, det vi klarer å forhindre.

Ett av mange viktige tiltak for å forebygge terror er å forhindrbe at eksplosiver og farlige kjemikalier havner på urette hender. Norge har vært et foregangsland i arbeidet med å begrense tilgangen til kjemikalier som kan misbrukes til å lage hjemmelagde bomber.

For fire år siden innførte EU et nytt regelverk som skal gjøre det vanskeligere for terrorister å få tak i slike kjemikalier. Sammen med Tolletaten, PST og Kripos har vi i DSB utviklet og fulgt opp et regelverk som strekker seg lenger enn det europeiske kravet. Hovedprinsippet er at bare de som har dokumentert bruk for disse kjemikaliene i profesjonell virksomhet skal få kjøpt dem.

De som forhandler kjemikalier som potensielt kan brukes til å lage bomber, må ha gode rutiner for oppbevaring og salg. Apoteker, jernvareforretninger og andre forhandlere må stille spørsmål, se an kundene, være kritisk til hvem de selger til og eventuelt nekte salg. Ved mistanke om at noe ikke er helt som det skal, må Kripos varsles – heller en gang for mye enn en gang for lite.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer