Kontrollert skrivekunst

Skikkelsene i Sigmund Jensens noveller er alle ensomme. Men på samme måte som forfatteren kontrollerer sine tekster, har de lært å leve med sin ensomhet, de behersker den, med eller mot sin vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Motvilje» er forfatterens andre bok, likhet med debutboka fra 1995 en novellesamling. Novellen er en sjanger som krever konsentrasjon, men på meg virker det som om forfatteren i flere av novellene forveklser konsentrasjon med kontroll. Han gir inntrykk av at dette er noe han behersker, men insisteringen, eller kanskje man skulle kalle det investeringen, er bare unntaksvis nærværende.

Pregløse

Det personlige preget lykkes ikke i å trenge igjennom forfatterens skrivekyndihet, dermed blir tekstene ofte pregløse og ufarlige. Eller for å si det med personen i «Det krakelerte mennesket», den etter mitt syn klart beste av novellene i denne boka: Tekstene er skrevet av en forfatter uten tannverk.

I de små hverdagslige dramaene forfatteren presenterer oss for, blir gjerne fortid og bakgrunn rullet opp i dialoger som forklarer leseren alt han bør vite, spenningen opphører, og resultatet blir lett velformulert men skjematisk. Skikkelsene truer til tider med å innta karrikaturenes form i disse ofte absurde situasjonene, med mennesker som har snakket seg inn i faste mønstre og som ikke lenger lytter til hverandre, ikke lenger kommuniserer. Leseren blir sittende tilbake med savnet av overskridelsen, et raseri, et snitt i huden, noe støtende, en umulighet, et eller annet som kan utfordre, noe som kan stille leserens sympati på prøve.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer