KRITISERT: Gjennom to ramsalte rapporter har Kommunerevisjonen i Oslo slaktet kommunens manglende oversikt, men etter ni år kan ikke kommunen redegjøre for hvor de 1642 verkene faktisk er. Hilde Barstad, direktør for Kulturetaten, sier de håper være å ferdig med kunstregistreringen i 2018. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISERT: Gjennom to ramsalte rapporter har Kommunerevisjonen i Oslo slaktet kommunens manglende oversikt, men etter ni år kan ikke kommunen redegjøre for hvor de 1642 verkene faktisk er. Hilde Barstad, direktør for Kulturetaten, sier de håper være å ferdig med kunstregistreringen i 2018. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kontrollutvalget krever svar om kunstkaoset i Oslo: - Alvorlig

Lederen av Kontrollutvalget mener det er alvorlig at Oslo kommune ikke har oversikt over egen kunst. Nå har han bedt Kommunerevisjonen se på saken.

(Dagbladet): - Når det er over 1600 kunstverk Kulturetaten ikke vet hvor er, er det alvorlig, sier Ola Kvisgaard (H), leder av Kontrollutvalget i Oslo kommune.

Som Dagbladet avdekket lørdag, mangler Oslo kommune kontroll over kunstsamlingen sin. Hele 1642 kunstverk i Oslo kommunes eie, er på lista over kunstverk med status «ikke funnet». På lista er flere svært anerkjente norske kunstnere, som Frans Widerberg, Kjell Aukrust, Christian Krohg og Erik Werenskiold.

Denne uka dukket det opp et kunstverk, som Oslo kommune ikke visste var borte, hos en brukthandler i Hokksund.

På et møte i Kontrollutvalgets arbeidsutvalg tirsdag, ba Kvisgaard om at Kommunerevisjonen ser nærmere på saken om kommunens manglende kontroll over sin egen kunst, på bakgrunn av Dagbladets artikkel.

I november vil Kommunerevisjonen komme med en beskrivelse av hvordan en undersøkelse kan gjennomføres.

- Jeg har bedt Kommunerevisjonen om å vurdere å gjøre en ny undersøkelse. Jeg har også stilt spørsmål til byråden som er ansvarlig for dette, om hvilket trykk hun har på saken, sier Kvisgaard.

- Sannsynligheten for at vi går videre med dette på en eller annen måte, er ganske stor, legger han til.

- Bør ses på på nytt

Forrige gang Kontrollutvalget så på kommunens manglende kunstoversikt var i 2013, med en status- og oppfølgingsrapport i 2015. Siden den gang har Kontrollutvalget fått nye medlemmer.

Nå mener Kvisgaard at de bør se på dette på nytt.

- I en tid hvor vi har mye digitalisering, må man ha høyere forventninger til oversikt over hvor kunsten er. Dette er store kulturskatter, og selvfølgelig til dels store økonomiske verdier. Men det viktigste er kanskje respekten for at mye av kunsten er arv eller gaver, som er gitt til Oslo kommune for at vi skal passe på den og forvalte den på en god måte, sier Kvisgaard.

Kontrollutvalget krever svar om kunstkaoset i Oslo: - Alvorlig

Han legger til at når kommunen ikke vet hvor kunsten er, blir det vanskeligere å sørge for at den vises fram for befolkningen.

- Det er alvorlig. Hvis man ikke har oversikt, kan det også være fristende for utro tjenere å forsyne seg, sier Kvisgaard.

- Helt i kjernen

Dagbladet har bedt om å få vite titlene på verkene som er savnet. Vi har også stilt spørsmål om de har fotografier av kunstverkene, og spurt hvor mange av dem som er politianmeldt som stjålet. Dette svarer Kulturetaten at de ikke kan gi noe svar på.

- For å finne etterspurt informasjon må vi gå gjennom server, papirarkiv samt databasen og sammenstille informasjon. Det vil forutsette tidkrevende manuelle operasjoner. Dette vil være en svært arbeidskrevende prosess som vil forsinke det pågående prosjektet, så derfor kan vi ikke hjelpe dere med dette, skriver Alv Hågård Gustavsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten i en e-post.

Kvisgaard mener at vanskelighetene med å finne fram til denne informasjonen, er blant det Kommunerevisjonen må undersøke, hvis de bestemmer at en slik gjennomgang skal gjøres.

- Dette er helt i kjernen av det Kommunerevisjonen må se på i sin eventuelle undersøkelse, sier Kvisgaard.

Vet ikke hvor kunsten er

Kunstverkene som er listet som «ikke funnet», har til felles at Oslo kommune ikke greier å redegjøre for om de er stjålet, kastet, eller flyttet uten at det er blitt registrert.

- Vi kan ikke hundre prosent utelukke at en del av kunsten vi ikke har presis kunnskap om hvor er, kan være tapt av en eller annen grunn. Men når kunst blir borte politianmelder vi det, har Hilde Barstad, direktør for Kulturetaten, tidligere uttalt til Dagbladet.